Meer dan 300 mensen stierven bij de modderstromen en aardverschuivingen in Mocoa, in Putumayo, Colombia. Daarbovenop worden meer dan 300 mensen vermist. Naast mensen zijn dieren ook het slachtoffer geworden van de allesverwoestende modderstromen. Vanuit de hoofdstad Bogotá en andere delen van het land komt hulp op gang voor de dieren van Mocoa.

modderstromen
Dieren ook slachtoffer modderstromen Colombia | Foto: El Tiempo

400 ton voedsel
In Bogotá is meer dan 5 ton aan voedsel voor dieren verzameld onder de bevolking. Diverse dierenwelzijnsgroepen in Bogotá startten deze actie. Veel honden en katten zwerven nu in de omgeving van Mocoa, en zijn alles kwijt: hun huis en hun familie. Afgelopen dinsdag werd dit voedsel mede dankzij een vliegtuig van het leger naar Mocoa vervoerd. De burgemeester van  Bogotá, Enrique Peñalosa, probeert vanuit de hoofdstad zoveel mogelijk hulp te coördineren voor de slachtoffers van Mocoa. Daarnaast zijn twee van de dierenopvangen van Mocoa overstroomd waardoor de opgevangen dieren daar niet langer konden blijven.

Duitse herder
Yolanda Chindoy werd ook slachtoffer van de modderstromen. De nacht dat de ramp zich voltrok was zij met haar kleinkinderen en schoonzoon in Mocoa. Samen met haar schoonzoon lukte het haar de kinderen naar een veilige plek te brengen. Ze waarschuwde haar buren, maar zij konden niet op tijd wegkomen en overleefden de ramp niet. Na de modderstromen keerde ze terug naar haar huis om wat kleding op te halen, en uit het niets dook een Duitse herder op. Sindsdien zijn zij onafscheidelijk. Zij zorgt nu voor hem, en het is haar bedoeling om de hond te houden, als blijkt dat zijn baasjes het niet overleefd hebben. Sommige mensen proberen zoveel mogelijk dieren in het getroffen gebied te helpen, ook al zijn zij zelf slachtoffer van de ramp, zoals in het geval van Yolanda.

Opvang voor dieren
Er is een tijdelijke opvang voor de dieren van Mocoa, met steun van de politie en diverse dierenwelzijnsorganisaties. Veel van de dieren hebben een trauma, zijn gewond geraakt, en erg nerveus. Sommige dieren wilden hun huizen niet verlaten, wachtend op hun baasjes. Er bevinden zich nu zo’n 40 dieren in deze tijdelijke opvang. Vijf dieren zijn herenigd met hun families. Ook kippen, duiven en een cavia zijn opgevangen. Verwacht wordt dat er meer dieren opgevangen zullen worden in de komende dagen. Er is nog veel behoefte aan voedsel en medicijnen

Bronnen: El tiempo, Radionacional ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer