Na de inbraak afgelopen zondag in dierentuin Artis heeft directeur Haig Balian bekend gemaakt dat de beveiliging van de dierentuin uitgebreid wordt. Bij de nachtelijke inbraak werd het hek om verblijf van de roze pelikanen vernield, en daarbij brak een van de vogels een poot. Het dier heeft dit uiteindelijk niet overleefd. Ook worden 10 eieren vermist. Van de dader(s) ontbreekt elk spoor.

Artis
De roze pelikanen van Artis | Foto: screenshot video AT5

De hekken van Artis lijken steeds minder bedoeld om de dieren binnen te houden, maar in toenemende mate ook om indringers buiten te houden. En dat geldt voor meer dierentuinen, getuige de laffe aanval op een dierentuin in de omgeving van Parijs, waarbij een neushoorn werd gedood voor zijn hoorn.

Artis heeft altijd al indringers gekend, maar vroeger ging dat vooral om baldadige, al dan niet dronken studenten tijdens de ontgroening. Het lijkt er nu echter op dat dierentuinen ook het doelwit worden van criminelen die zich bezighouden met de illegale handel in dieren en dierproducten. Stroperij heeft zich daarmee uitgebreid van wilde natuurgebieden naar de door mensen bewoonde wereld.

Prijskaartje
Deze illegale praktijken blijven in aantal toenemen, om de simpele reden dat er aan veel dieren een ‘prijskaartje’ hangt. Zo zou een jonge pelikaan volgens Artis-directeur Balian zomaar 1000 tot 2000 euro kunnen opleveren. Of het doel van de inbraak het stelen van een vogel was is niet duidelijk. Wel ontbreken er 10 van de 14 bebroede eieren. Het is echter de vraag of deze eieren zullen uitkomen zonder de hulp van een echte pelikaan, of dat een warmtelamp voldoende is.

Artis
Foto: Pixabay

Uitbreiding
In samenwerking met de politie heeft Artis afgelopen weken meerdere inbraken kunnen verijdelen en boetes uitgedeeld. En omdat Artis het helemaal heeft gehad met inbraak, vandalisme en dierenmishandeling is nu besloten de beveiliging verder uit te breiden, al was die al redelijk op orde. Zo wijst directeur Balian op de scherpe hekken om de dierentuin. Daarop zou recent een inbreker door zijn been zijn gespietst, en het scherpe hek kostte een inbreker een testikel.

Bekijk hieronder het interview van AT5 met Artis-directeur Haig Balian:

Bron: AT5 ©Animals Today Bart van Riel