Maandagavond zijn stropers een dierentuin in de Franse plaats Thoiry, niet ver van Parijs, binnengedrongen door een hek te vernielen. Binnen schoten zij de vijf jaar oude neushoorn Vince met drie kogels dood om vervolgens zijn hoorn met een kettingzaag af te snijden. Deze is op de zwarte markt meer waard dan goud of cocaïne.

Neushoornhoorn
Neushoorn – Nola | Foto via Twitter

Alhoewel het de eerste keer is dat zo´n incident plaatsvindt in Europa lijken neushoorns zelfs opgesloten achter tralies niet meer veilig te zijn. Zijn verzorgers vonden zijn verminkte lichaam dinsdagmorgen.

Vince stond samen met twee andere neushoorns in een verblijf. Mogelijk kwamen de stropers in tijdnood en hebben ze daarom de twee andere neushoorns ongemoeid gelaten.

Ongelofelijk
Witte neushoorn Vince was een van de populairste attracties in de Franse dierentuin. Directeur Thierry Duguet laat weten:

“Deze feiten zijn ongelofelijk. Onze collega’s in andere Europese parken geloofden hun oren niet toen ze het nieuws vernamen. De politie en soldaten die meewerkten aan het onderzoek waren ook erg onder de indruk.”

De Franse minister Ségolène Royal van Milieu spreekt van een misdadige slachting.

Fokprogramma
Vince is in maart 2015 in het kader van een Europees fokprogramma vanuit Burgers’ Zoo in Arnhem verhuisd naar Frankrijk. Parkmanager Wieneke Schoo van Burgers’ Zoo is ontdaan. Tot nu toe was de dierentuin volgens haar een veilige plek voor de neushoorns en sloegen de stropers alleen toe in het wild of in het museum.

Witte neushoorns zijn met grote regelmaat het doelwit van stropers. Hun hoorn wordt gebruikt in traditionele Aziatische medicijnen of als versierd statussymbool. Doordat de neushoorns een slecht zicht hebben vormen zij een makkelijke prooi voor de stropers. Geschat wordt dat er nog zo’n 21.000 witte neushoorns op de wereld zijn, waarvan de meeste in het wild in Oeganda en Zuid-Afrika leven.

Bron: NOS ©Animals Today