Stropers lijken het niet op te geven: afgelopen vrijdag werd het karkas van een jonge, witte neushoorn aangetroffen op een boerderij in Noord-Kaap (Zuid-Afrika). Het dier bleek te zijn doodgeschoten, aldus de Northern Cape Directorate for Priority Crime Investigation (Hawks) afgelopen zondag.

witte neushoorn
Moeder en kind witte neushoorn | Foto: Derek Keats/Wikimedia

De recherche werd vrijdag ingeschakeld en vond het dode lichaam van het met uitsterven bedreigde dier. Gek genoeg was de hoorn nog intact. De autoriteiten willen niet bekendmaken waar de dode neushoorn precies is gevonden, omdat dat mogelijk andere dieren in gevaar kan brengen, aldus Luitenant Philani Nkwalase.

Het lijkt erop dat de witte neushoorn een week eerder ergens anders is geschoten, voordat ze vluchtte en uiteindelijk stierf aan haar verwondingen. Nkwalase:

“Ze is gevonden met een kogelwond aan de voorkant van haar linker schouder en het lijkt erop dat ze ongeveer een week eerder is overleden, aangezien haar lichaam al aan het ontbinden was. Er is ter plekke een autopsie gedaan op het dier, aangezien er een duidelijke ingangswond was, maar geen uitgangswond en er is geen kogel gevonden.”

Waakzaam
Het provinciale hoofd van de Hawks, Majoor-Generaal Kholekile Galawe, heeft boeren en hun medewerkers dringend verzocht waakzamer te zijn in het behoud van de neushoorns. Galawe:

“Alle verdachte en onbekende voertuigen in het boerengebied moeten direct gerapporteerd worden. (…) Misschien kan onze snelle reactie helpen in het bestrijden van de stroper.”

Woordvoerder van de Northern Cape Department of Environmental Affairs, Lesego Pule, verklaarde dat er verschillende meldingen over het incident zijn ontvangen. Het is het eerste geval van neushoornstroperij in een jaar tijd in de regio:

“In het afgelopen financiële jaar, wat begin maart afliep, hebben we geen meldingen van neushoornstroperij in Noord-Kaap binnengekregen, dus dit lijkt de eerste in enige tijd te zijn.”

Hoogste aantal
Volgens de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) zijn in het afgelopen jaar meer dan 1338 neushoorns in Afrika gedood, wat het hoogste aantal is sinds de grote golf stroperijen in 2008 begon. Van dat aantal zijn er 1175 gedood in Zuid-Afrika, waar ongeveer 80% van de wereldwijde neushoornpopulatie leeft.

Sinds 2008 zijn er wereldwijd zo’n 6000 neushoorns afgeslacht en er wordt gewaarschuwd dat de ongeveer 25.000 overgebleven neushoorns binnen 10 jaar uitgestorven kunnen zijn.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor