Vier stropers hebben tussen de 74 en 90 jaar cel gekregen voor de moord en kidnapping van dierenbeschermers in Costa Rica op 30 mei 2013.  Jairo Mora Sandoval (26) werd vermoord toen hij de nesten van zeeschildpadden wilde beschermen. De vrijwilligers die hem hielpen werden gekidnapt en beroofd. Piepvandaag berichtte op 26 juli 2013 al kort over de moord op Jairo Mora Sandoval in een bericht over schildpadsmokkelaars.

Costa Rica
Tortuguero, Costa Rica, broedplaats van 4 soorten zeeschildpadden | Foto: publiek domein

De stropers hadden bijna hun straf ontlopen nadat ze op 26 januari 2015 waren vrijgesproken. Volgens rechter Yolanda Alvarado was er met bewijs geknoeid door de onderzoeksteams en de aanklagers.  Ook was het onderzoek volgens de rechter niet compleet en was het daardoor niet mogelijk om de exacte identiteit van de daders te bepalen. Wel veroordeelde ze Cash, Centeno, Bryan en Salmon tijdens deze rechtszaak voor de kidnapping en beroving van een Costa Ricaans stel en hun jonge neefjes, twee weken voor de moord op Mora. Hiervoor kreeg Cash 23 jaar, Salmon 27 jaar en Bryan en Centeno allebei 17 jaar cel.

Hoger beroep
Ondanks grote publieke verontwaardiging en druk vanuit de Costa Ricaanse wetgevende macht is de officier van justitie in hoger beroep gegaan en heeft de zaak op 29 maart 2016 gewonnen. De verdachten Hector Cash, Ernesto Centeno, Jose Bryan Quesada en Donald Salmon krijgen ieder minimaal 50 jaar cel, de hoogst haalbare straf binnen de Costa Ricaanse wet.

Drie andere verdachten zijn op alle aanklachten vrijgesproken, Darwin Salmon, Felipe Arauz en William Delgado. Alle zeven verdachten zijn vrijgesproken voor de aanklacht van verkrachting van een van de vrijwilligers, omdat ze niet kunnen bewijzen wie het misdrijf heeft gepleegd. Telefoongegevens plaatste ook Arauz en Delgado op de plek van het misdrijf, maar door een gebrek aan getuigeverklaringen met betrekking tot hun betrokkenheid bij het misdrijf konden ze hier niet voor worden veroordeeld. Weken voor de uitspraak werd de aanklacht tegen Darwin Salmon al ingetrokken op grond van te weinig bewijs.

Druppel
In de twee uur durende uitspraak werd in de verklaring van de rechters aangehaald dat het werk dat Mora deed voor de zeeschildpadden de beweegreden was voor de moord. De verdediging probeerde de moord nog te portretteren als het werk van onbekende drugssmokkelaars, die het strand zouden gebruiken om drugs het land in te smokkelen.

Rechter Carlos Alvarez zei echter dat het gerechtshof weigert een andere motivatie voor deze moord aan te nemen. De moord op Jairo Mora Sandoval was de druppel die de emmer deed overlopen in de oorlog tussen stropers en dierenbeschermers op het strand.

Widecast
Mora werkte als monitor van zeeschildpadden op het door misdaad geteisterde strand in Limon voor Widecast, nu bekend als Latin American Sea Turtles (LAST). Mora was openlijk tegen de stroperij van zeeschildpadeieren en maakte daarmee vele vijanden. In 2009 mislukte een deal tussen Widecast en stropers toen andere bendes actief werden op het strand. Widecast had 10 stropers aangenomen om de nesten van de schildpadden te verplaatsen om ze een betere kans te geven om het water te bereiken.

Avond van de moord
Mora ging op de avond van de moord samen met vier vrijwilligers naar het strand om de eieren van de schildpadden op te graven en op een veilige plek weg van de stropers weer te begraven. Op hun weg terug stuitte ze op een blokkade op de weg. Toen Mora probeerde de blokkade weg te halen kwam hij in een hinderlaag terecht van gemaskerde mannen. De vier vrouwelijke vrijwilligers werden naar een verlaten huis gebracht. Mora werd meegenomen naar het strand waar hij eerst in elkaar werd geslagen en vervolgens achter een auto over het zand werd gesleurd. Hij is omgekomen door verstikking in het zand.

Op 3 juli 2013, precies 2 maanden na de vondst van het lichaam van Mora, was er een doorbraak in de zaak toen meerdere verdachten werden opgepakt na invallen door de politie. Een andere verdachte sloeg op de vlucht en werd tien dagen later gearresteerd.

Sea Shepherd
Sea Shepherd Global, gehuisvest in Amsterdam, vernoemde in 2014 een patrouilleschip naar Jairo Mora Sandoval. Sea Shepherd loofde eerder al een beloning van 30.000 dollar uit voor de tip die zou leiden tot de arrestatie en veroordeling van de moordenaars van Mora.

Sea Shepherd oprichter Paul Watson zei ongelooflijk verdrietig te zijn van het nieuws over de moord. Daarna werd hij vooral heel erg boos, omdat het gebeurd was, ondanks dat Jairo zijn bezorgdheid over zijn veiligheid had geuit bij de politie. Boos omdat de overheid niets deed en onder druk moest worden gezet. Boos omdat er nog steeds eieren werden gestolen door de stropers. Paul Watson wilde dat zijn naam nooit meer vergeten zou worden en vernoemde een boot naar Jairo Mora Sandoval, die nu wordt gebruikt in anti-stroperij operaties voor de kust van Afrika.

Bronnen: animals24-7, ticotimes, widecast, seashepherdglobal ©PiepVandaag.nl Laura Polderman