Op Puerto Rico zijn vorige week acht mensen gearresteerd vanwege de illegale handel in bedreigde schildpadden voor consumptie. De schildpadsmokkelaars werden aangehouden in de zuidelijke kustplaatsen Patillas en Arroyo.

schildpadsmokkelaars
Groene schildpad | Foto Brocken Inaglory via Wikimedia Commons

Taskforce milieu en misdaad

Deze arrestatie is het gevolg van een langdurige undercoveroperatie van de U.S. Fish and Wildlife Service, waarin de illegale handel van zeeschildpadden werd onderzocht. De autoriteiten ontdekten dat mensen vlees verkochten van vijftien bedreigde karetschildpadden en zeven bedreigde groene zeeschildpadden. Puerto Rico heeft sinds kort een heuse Environmental Crimes Task Force, die is opgezet om de natuurlijke bronnen en wilde dieren te beschermen op het eiland. Deze organisatie was betrokken bij de arrestatie.

Op Amerikaans grondgebied nestelt de karetschildpad hoofdzakelijk in Puerto Rico en op de Maagdeneilanden.

Schildpadbeschermer vermoord

Bij de smokkel van bedreigde diersoorten zoals schildpadden zijn vaak zware criminelen betrokken, zoals de dood van Jairo Mora Sandoval bewijst. Deze 26-jarige natuurbeschermer werkte mee aan de bescherming van lederschildpadden in Costa Rica en werd op 31 mei vermoord, terwijl hij bezig was met zijn conservatieproject voor Widecast in de provincie Limon. In de week voor zijn dood had hij 82 lederschildpadjes vrijgelaten. Om zijn nagedachtenis te eren vernoemd Sea Shepherd een schip naar Jairo.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde