Een team van de International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft vorige week vrijdagochtend zeven gestrande dolfijnen gered. Hoe het kan dat de dolfijnen gestrand waren, is niet bekend. Ze zijn succesvol vrijgelaten bij West Dennis Beach in Massachusetts.

lawaai
Gestrande dolfijn | Foto: bobistraveling/Flickr

Woordvoerder van IFAW Kerry Branon vertelt:

“Samen met Wellfleet Harbormaster en de Welfleet shellfish afdeling hebben we de dolfijnen bevrijd uit een modderig gedeelte van de Herring rivier”

De dolfijnen werden geladen in een trailer van het IFAW en naar West Dennis Beach getransporteerd. Volgens Kerry waren twee van de dolfijnen zwanger. Die vrijdag is er nog een achtste dolfijn gestrand in de buurt van Linnell Landing in Brewster, maar die moest helaas geëuthanaseerd worden.

IFAW heeft dit jaar al meerdere dolfijnen gered die gestrand waren. Hieronder een kort verslag van Brian Sharp, manager van de Marine Mammal Rescue en Research, over de vele inspanningen die het IFAW heeft verricht in de afgelopen weken.

22 februari 2017
“Vijf gestrande dolfijnen bij het natuurreservaat in Wellfleet. Vier dolfijnen werden onderzocht en verhuisd naar Herring Cove in Provincetown waar ze zijn vrijgelaten. Helaas was het vijfde dier ernstig ondervoed en verkeerde in slechte gezondheid. Na een grondig lichamelijk onderzoek heeft de dierenarts dit beestje helaas moeten laten inslapen.”

24 februari 2017
“Twee dagen later strandden twee bruinvissen op Duck Creek, ook aan de kant van Wellfleet. Ons team ziet niet vaak gestrande bruinvissen, maar als we ze zien zijn ze vaak te vinden in paren. De ene was gestrand op de kust en de ander zwom in ondiep water. Terwijl we met de bruinvissen bezig waren, kregen we een melding binnen over twee dolfijnen bij Chapin Beach. We hebben de dieren medisch onderzocht en ze weer vrijgelaten op een strand waar ze snel het water in konden.”

25 februari 2017
“De volgende ochtend zwommen er zeven dolfijnen in het ondiepe water van Loagy Bay. Het was eb en IFAW heeft geholpen de dolfijnen dieper het water in te leiden. Helaas was de poging niet succesvol en zijn de dolfijnen alsnog gestrand op het strand. Twee dolfijnen hebben de stranding niet overleefd.”

26 februari 2017
“Zondagochtend werden er vier dolfijnen gevonden bij Dyer Prince in Eastham. Eentje was al overleden en een ander had zulke diepe wonden door meeuwen dat hij moest worden ingeslapen. De resterende twee werden vrijgelaten bij Scusset Beach.”

27 februari 2017
“Maandag vonden er twee reddingsoperaties plaats. Twee dolfijnen strandden in een ondiepe beek en in de middag zijn er vijf gestrand op het strand. De dolfijnen uit de beek, moeder en kalf, zijn het diepe water in gedreven door ons maar toen het tij begon te keren zijn ze alsnog gestrand en hebben we ze ergens anders uitgezet. Van de vijf dolfijnen die op het strand gevonden werden, zijn er drie overleden. De andere twee hebben we gelukkig ergens anders kunnen uitzetten.”

Bron:

©AnimalsToday Sophie Janssen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.