Het Amerikaanse Ringling Bros. en Barnum & Bailey Circus sluit na 146 jaar de tent. Het circus heeft te kampen met teruggelopen bezoekersaantallen, zo laat de familie Feld, eigenaar van het bekendste circus ter wereld, weten. Het bedrijf, dat bestaat uit twee circussen, is een van de meest bekende circussen ter wereld en wordt “The Greatest Show on Earth” genoemd.

Ringling
Foto: John van der Haagen via WikimediaCommons

Ringling Bros. werd in 1884 opgericht door vijf van de zeven Ringling broers. In 1907 werd het circus opgekocht door Barnum & Bailey Greatest Show on Earth. In 1019 fuseerden de twee circussen ging het bedrijf verder onder de naam Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. Voordat het circus officieel werd opgericht, traden de vijf broers op door sketches en jongleeracts te doen. In 1884 traden ze voor het eerst op met dieren: een paard en een beer. Een jaar later kwamen de eerste olifanten. 

Dierenmishandeling
In januari van 2016 maakte Ringling Bros. bekend de olifanten met vervroegd pensioen te sturen. Afgelopen mei gaven ze hun laatste optreden. Het circus kwam in 2015 veelvuldig in het nieuws vanwege de slechte behandeling en gewelddadige manier van trainen van hun Aziatische olifanten. Maatschappelijk ontstond er steeds meer weerstand tegen het gebruik van de olifanten in het circus. Zo hebben bijvoorbeeld de staten Californië en Rhode Island een verbod uitgeroepen op het gebruik van de olifantenhaak en wil New York een verbod op optredens met exotische dieren.

Olifanten gebruikt voor kankeronderzoek
De olifanten van Ringling Bros. zouden zijn opgevangen in een reservaat dat eigendom is van de familie Feld,
het Florida Center for Elephant Conservation. De naam doet vermoeden dat de dieren hier in alle rust van hun oude dag kunnen genieten, maar niets is minder waar. Het centrum heeft jaren gediend als trainingskamp voor olifanten, waar ze slecht werden behandeld. Eind 2015 verschenen er foto’s van olifanten die aan kettingen worden gehouden en mishandeld met olifantenhaken. Verder zullen de olifanten worden gebruikt voor kankeronderzoek. Wat dat precies in zal houden voor de olifanten, is niet bekend gemaakt.

Exotische dieren
Hoewel de olifanten dus al sinds 2016 niet meer hoeven op te treden, het heeft het Amerikaanse circus nog een kudde aan andere exotische dieren, zoals leeuwen, tijgers, kamelen, ezels, alpacas, kangoeroes en lama’s. De familie Feld laat in een verklaring weten passende huisvesting de zoeken voor deze dieren. De familie blijft het
Florida Center for Elephant Conservation nog wel runnen.

Hieronder een video van PETA die toont hoe olifanten worden behandeld bij Ringling Bros. Na de geboorte wordt het kalf van de moeder afgepakt, en die krijgt niet de gelegenheid om nog bij haar kind te komen:

Bronnen: The Washington Post, The Dodo PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor