Zoekmachine Ecosia heeft een bijzondere manier gevonden om iets te doen tegen de almaar voortschrijdende ontbossing op onze aarde. In plaats van het spekken van de eigen zakken gebruikt deze internetzoekmachine de inkomsten uit advertenties om bomen te planten. Volgens de website van Ecosia zijn er dankzij dit concept inmiddels al meer dan 6 miljoen bomen geplant.

zoekmachine
Bomen planten uit advertentie-inkomsten | Foto: Ecosia

De in Berlijn gevestigde zoekmachine vraagt alleen maar van ons dat we de zoekmachine toevoegen aan onze internetbrowser en niet meer via Google of andere commerciële aanbieders zoeken op het web, maar via Ecosia. De zoekmachine zegt inmiddels zo’n 3 miljoen gebruikers te hebben, en dat genereert inkomsten uit advertenties. Dit geld wordt gebruikt voor diverse projecten wereldwijd om bomen te planten.

Waarom bomen?
Ecosia schijft op zijn website:

“Koolstofdioxide of CO2 is een van de grootste aanjagers van de klimaatverandering. Bomen absorberen deze schadelijke stof; uitgestrekte bossen zijn zelfs in staat om wolken te doen vormen die vervolgens zonlicht terugkaatsen en zo de aarde koelen.

Bossen zijn het meest diverse systeem op het land; ze huisvesten miljoenen soorten waarvan een groot deel nog niet eens is ontdekt en geanalyseerd.

Bomen beschermen de bodem tegen bodemerosie en zorgen voor vruchtbare grond. Kap je alle bomen, dan zit je binnen de kortste keren met een woestijn.

Bomen zorgen voor zuurstof, die wij nodig hebben om te kunnen ademen. Bovendien zuiveren ze de lucht doordat ze vervuilende gassen absorberen en fijnstofdeeltjes uit de lucht filteren.

Bossen reguleren de waterkringlopen en voorkomen overstromingen. Ze zorgen voor microklimaten met een hoge vochtigheidsgraad en verhogen het grondwaterpeil. Bossen fungeren als “spons” en voorkomen zo droogtes.”

Volgens Ecosia is het planten van bomen niet alleen goed voor natuur, klimaat en milieu, maar zorgen bomen direct en indirect ook voor het geluk van mensen. De kosten van het planten van een boom bedragen volgens Ecosia 0,28 euro. Op de website staat een teller en wie een paar minuten rondneust ziet de aantallen geplante bomen oplopen, nu al ruim 6 miljoen. Het streven is 1 miljard bomen.

Uitleg
Ben je geïnteresseerd geraakt, kijk dan op de website van Ecosia hoe je zelf kunt zoeken via zoekmachine Ecosia. Via een link is de zoekmachine met een klik makkelijk toe te voegen als browserextensie. Ook is op de site een verantwoording te vinden ten aanzien van de aantallen geplante bomen en een uitleg over de projecten waar Ecosia bij betrokken is.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel