De aanhoudende droogte zorgt voor veel problemen bij wilde dieren. Ze hebben moeite met het vinden van water en voedsel. Zo kruipen insecten steeds dieper de grond in. Bovendien moeten wilde dieren vaker hun leefgebieden verlaten om te overleven.

droogte
Droogte leidt tot voedselgebrek bij dieren in Nederland | Foto: Pixabay

Het huidige droogteseizoen in Europa is een van de ergste sinds de metingen begonnen begin vorige eeuw. En volgens meteorologen komt er voorlopig geen einde aan het droge weer. Veel dieren moeten de grenzen van hun leefgebied over om water en voedsel te vinden. Door een tekort aan regenwater zijn veel drinkplekken voor zoogdieren namelijk verdwenen. Daardoor moeten dieren als herten en zwijnen langere afstanden afleggen en mogelijk wegen oversteken om aan water te komen.

De droogte betekent voor kleinere dieren dat voedselbronnen als regenwormen ook schaarser zijn in een tijd dat insectenpopulaties al hard achteruitgaan. Die gaan steeds dieper de grond in om niet uit te drogen. Dassen moeten daardoor langer op pad voor hun voedsel, wat ook leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer.

Ook vlinders hebben het zwaar. De Vlinderstichting:

“Het gentiaanblauwtje doet het al jaren slecht. De droogte is extra zorgwekkend voor die soort en andere insecten die ondiepe poeltjes opzoeken.”

Voor dit soort kan de droogte volgens de stichting het laatste zetje zijn.

Helft normale gewicht

Egels hebben het bijzonder zwaar. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Dierenambulance heeft de egelopvang in Papendrecht het veel drukker dan normaal. Het gaat daarbij om veel patiënten die minder dan de helft van hun normale gewicht wegen. Ook worden er veel achtergelaten jongen gevonden. “Geen eten betekent geen melk voor de jongen. Die worden dan afgestoten”, legt verzorger Ferry van Jaarsveld.

Kleine snavels

Veel dieren zijn afhankelijk van de regenworm. Voor vogels zoals de merel zijn ze van “levensbelang” zegt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming. Niet alleen zitten de regenwormen nu dieper, door de droogte is de bovengrond verhard. Kleine snavels hebben grote moeite om daar doorheen te prikken, wat de kans op succes nog meer verkleint. De zwaluw kampt met een heel ander probleem. Deze vogels maken hun nestjes van modder, maar dat is lastiger als de grond kurkdroog is. “Het gevolg is dat het nestje sneller uit elkaar en naar beneden valt”, zegt Scheurkogel.

“Maar dit probleem wordt gelukkig kleiner nu het einde van het broedseizoen nadert.”

Tips om te helpen

Maar er zijn ook manieren om de beestjes een handje te helpen. Een natte tuin is van onschatbare waarde voor egels en vogels, omdat insecten dan weer naar boven kruipen. Ook een klein bakje met water, fruit en een handje kattenvoer zijn een flinke steun in de rug. Zet overigens geen melk neer, daar worden egels erg ziek van. Ze krijgen dan diarree en kunnen vervolgens uitdrogen. Ook Natuurmonumenten heeft een paar tips om de dieren een steuntje onder de rug te geven. Zo kun je insecten helpen door doppen van flessen aan een plank of tak te bevestigen en deze te vullen met water. Je kunt ook een teiltje vullen met water en hier wat takken en blaadjes in drijven zodat insecten makkelijk kunnen landen. Van schaduwrijke plekjes kun je ook rustplaatsen maken voor egels en vogels, bijvoorbeeld door op een beetje verhoogde plek een schaal neer te zetten waar vogels in kunnen badderen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma