Levendbarende hagedissen komen niet veel voor in Nederland. De waarnemingen van dit bijzondere dier zijn op één hand te tellen. Onlangs is een hoogzwanger vrouwtje op de Veluwe gespot, nabij het Rozendaalse Veld.

Levendbarende hagedis
Levendbarende hagedis met normale kleuring ©Wikimedia Commons

De bijzondere waarneming werd gedaan door twee wandelaars. Een hagedis probeerde zich te verstoppen in een heidepol. Het bleek een hoogzwanger vrouwtje: de babyhagedisjes waren duidelijk te zien in de buik.

Het zwangere vrouwtje bleek tevens een hagedis met melanisme te zijn. Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme. Bij albinisme ontbreekt het aan pigment, bij melanisme is er een teveel aan pigment. Hagedissen met melanisme zijn zeer donker of zwart gekleurd, waardoor de gebruikelijke kleurpatronen niet of slechts vaag zichtbaar zijn. Melanisme komt bij reptielen vooral voor bij hagedissen, maar het wordt maar zelden waargenomen. Tot 2005 is er slechts één waarneming van een melanistisch zwangere levendbarende hagedis bekend. De laatst gemelde waarneming betrof een zwarte levendbarende hagedis die mei 2010 in Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen werd waargenomen.

Levendbarende hagedis hoogzwanger
Levendbarende hagedis hoogzwanger met melanisme, Veluwe, juli 2012 ©Piet Maljaars

Bron ©PiepVandaag.nl