Al tijden vindt er ontoelaatbaar dierenleed plaats bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights vraagt ieder jaar bij toezichthouder NVWA de inspectierapporten op van deze slachterij. De rapportages over 2023 tonen opnieuw een beeld van dierenmishandeling en overtredingen. Wat doet de NVWA tegen al dat eendenleed?

Aanhoudend eendenleed in Ermelo
Eendentransport naar Tomassen Duck-To | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Een blik in de wereld van de vleeseendensector laat veel ellende zien. RTL bracht in de zomer van 2018 schokkende undercoverbeelden naar buiten, gemaakt door Animal Rights bij eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. Te zien was onder meer het doodtrappen van een jonge eend en het hardhandig bij poten en vleugels opproppen in kratten om op transport te gaan.
.

Waarschuwing wordt boete wegens eendenmishandeling

Eendenleed in Ermelo

De inspectierapporten van de NVWA laten de afgelopen jaren een constant, gruwelijk beeld zien van dierenmishandeling en overtredingen. Een greep hieruit:

  • Eenden lijden door ‘kopbeknelling’ en extreme hittestress in de zomermaanden. Een kopbeklemming ontstaat bij het sluiten van de lade/krat na het vangen. Dit doet vreselijk pijn en er kan zelfs een stuk van het hoofd afgerukt worden;
  • Eenden lopen los door het slachthuis. Deze dieren worden opgepakt en vaak zonder verdoving de keel doorgesneden. Dit probleem is schijnbaar zo groot dat schoonmakers nog levende eenden vinden als de slacht dag is afgelopen.
  • Het automatische mes mist veel eenden. Hierdoor gaan ze levend het hete broeibad in waar hun veren los worden geweekt;
  • Eenden worden ruw behandeld;
  • Eenden leven nog tijdens het slachtproces terwijl ze ‘verwerkt’ worden;
  • Levende eenden bevinden zich tussen de kadavers;
  • De ouderdieren zijn te zwaar voor het elektrisch waterbad waarin ze verdoofd zouden moeten worden. Het slachtsysteem is hier niet op toegerust maar toch wordt het gebruikt;
  • Er wordt niet juist gedocumenteerd dat er al eenden doodgaan in de schuren of bij aankomst bij de slachterij.
    .
Aanhoudend eendenleed in Ermelo
Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Wetten, regels en toezichthouder NVWA

Er bestaan geen specifieke welzijnswetten voor het houden van eenden voor vleesproductie. Het enige waar de eendenfokkers zich wettelijk aan moeten houden zijn de ‘algemene welzijnseisen voor dieren’. Maar zoals in elke sector van de vleesindustrie geldt ook hier: ‘zoveel mogelijk produceren met zo min mogelijk kosten’. De eenden zijn voelende dieren, maar producten.

De enige hoop voor de eenden was de aangepaste Wet dieren, ingediend door de Partij voor de Dieren. Hierin stond dat eenden moeten kunnen zwemmen, want dat is hun natuurlijke gedrag. De wijze van houden moest passen bij de natuurlijke behoeften van het dier. Maar deze wetsaanpassing is door demissionair minister Adema enorm afgezwakt, met steun van de huidige Tweede Kamer.

Aanhoudend eendenleed in Ermelo
Eendentransport naar Tomassen Duck-To | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

De gemeente Ermelo lijkt Tomassen de hand boven het hoofd te houden, met een schimmig vergunningenbeleid. Animal Rights voerde tellingen uit en er blijken veel meer eenden met vrachtwagens binnen te komen dan de vergunning toestaat. Dit wordt ‘gewoon’ toegestaan. Ook illegale uitbreiding lijkt geen probleem te vormen. Omwonenden moeten zelfs een zwijgcontract tekenen, zodat ze geen bezwaar maken tegen alle overlast door de slachterij.
.

Illegaal slachten van eenden blijft ongestraft

Wat doet de NVWA in Ermelo?

Als jaren achtereen dezelfde overtredingen worden gemeld en er amper sancties worden opgelegd, dan werkt de rol van een toezichthouder niet. Maar volgens de inspectierapporten uit 2023 lijkt het iets de goede kant op te gaan. In juni en juli 2023 heeft de NVWA praktisch iedere slachtdag het zogenaamde ‘stun-stick tijdsinterval’ heeft gemeten. Dit is de tijd tussen het verdoven en het moment dat het mes door de keel gaat. Die tijd werd met meer dan 10 seconden te lang bevonden. De NVWA heeft hiervoor een last onder dwangsom (LOD) aan eendenslachter opgelegd.

Het lijkt er ook op dat de NVWA een ander terugkerend mankement in het slachtproces gaat aanpakken: het steeds opnieuw falende automatische mes dat de eenden de keel moet doorsnijden zodat ze leegbloeden. Hier komt hoogstwaarschijnlijk ook een LOD voor. Ondertussen heeft Tomassen alweer bezwaar ingediend tegen de eerste LOD. Tijd zal leren of de NVWA voet bij stuk houdt en alle overtredingen gaat aanpakken bij Tomassen.
.

Tomassen Duck-To beloond voor illegale slacht?

Boete wegens mishandeling

In 2018 kreeg het bedrijf in Ermelo een boete van 2.500 euro, omdat het hoofd van de technische dienst een NVWA-inspecteur aanviel:

“Ik draaide mij om en stond oog in oog met de heer […], hoofd technische dienst. De heer […] was duidelijk, maar om mij niet bekende redenen, woedend. Dit bleek al uit zijn houding, de woedende blik in zijn ogen en zijn fel uitgesproken woorden, ik verstond: “ik ben (het?) zat (van?) dat gezeik!”. Hij pakte mij op dat moment aan mijn beide bovenarmen vast en duwde mij krachtig naar achteren. Ik kon tijdens deze heftige en pijnlijke aanval nog maar net mijn evenwicht behouden en voorkomen dat ik op de betonnen vloer zou vallen. De situatie was dusdanig ernstig dat ik op dat moment besloot om mijn inspectie/toezicht onmiddellijk te staken […]”

.

Niet alle eendjes zwemmen in het water | Foto: publiek domein

Alle eendjes zwemmen in het water, toch?

Mensen hebben in het algemeen een romantisch beeld van eenden. In de lente zie je ze zwemmen met hun schattige pulletjes. Men voert samen met kinderen de eendjes in het park. De miljoenen eenden die in Ermelo door Tomassen geslacht worden zien nooit water in hun korte leven. Behalve als ze omgekeerd, waarschijnlijk hangend aan een gebroken poot, in een elektronisch waterbad belanden.

In maart besteedde Zembla in een reportage aandacht aan alle misstanden. Animal Rights wil het bedrijf in Ermelo via de rechter laten aanpakken, meldde ook de Stentor.
.

.
Bronnen:

Nieuwe beelden: Het lijden van eenden gaat gewoon door (video)

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen