Na jaren van juridische strijd deelt de NVWA eindelijk boetes uit aan de hand van undercoverbeelden die Animal Rights in 2018 maakte in de eendenhouderij. Hierop was te zien hoe eendjes werden doodgetrapt en tegen de muur doodgeslagen. Wat aanvankelijk nog werd afgedaan met een waarschuwing, wordt nu een boete wegens eendenmishandeling.

Waarschuwing wordt boete wegens eendenmishandeling
Hardhandige behandeling van eenden | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

In 2018 legde een undercovermedewerker van Animal Rights met een verborgen camera ernstig dierenleed vast op eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. Op de beelden is te zien hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten.
.

Misstanden eendenfokkerijen: eenden geschopt en doodgeslagen

.
Animal Rights woordvoerder Anna Krijger:

“Eenden worden geschopt, doodgetrapt en doodgeslagen. Het zijn huiveringwekkende beelden.”
.

Hieronder kun je de schokkende beelden bekijken:
.

.
Ondanks de grove overtredingen kwamen de drie betrokken eendenhouderijen er met een waarschuwing vanaf. Alleen op het doodslaan van eenden in Epe kwam een boete te staan. Animal Rights vond de ‘strafmaat’ van de NVWA veel te laag en ging in beroep. De rechter oordeelde in december 2021 dat de NVWA de beelden opnieuw moest beoordelen.
.

Minister moet beelden mishandeling eenden opnieuw beoordelen

.
De Inspecteur Generaal van de NVWA schrijft na herbeoordeling:

“Uit de beelden blijkt een grote minachting voor het welzijn van de dieren, zowel in woord als daad. We zien dat er sprake was van een bedrijfscultuur van achteloosheid ten aanzien van het welzijn van de dieren. Deze houding is voor ons reden om de betreffende bedrijven verantwoordelijk te houden voor de gedragingen van de personen op de beelden.”

Minister moet beelden mishandeling eenden opnieuw beoordelen
Minister moest beelden mishandeling eenden opnieuw beoordelen | Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

Animal Rights over het behaalde succes:

“Onze undercoverbeelden tonen aan dat de dieren in deze sector een akelig bestaan hebben en wreed worden behandeld. Bovendien is de huidige vogelgriepepidemie, waar de intensieve pluimveehouderij debet aan is, een groot gevaar voor dier en volksgezondheid. Doe hier niet aan mee en kies voor plantaardige alternatieven.”

Bronnen: