In Indonesië is een krokodil die al zes jaar rondreist met een motorfietsband om zijn nek eindelijk bevrijd. De autoriteiten hadden een beloning uitgeloofd voor iedereen die de krokodil kon bevrijden. Het lukte een lokale bewoner met een zaag.

Krokodil leefde 6 jaar met een motorfietsband om zijn nek
De krokodil leefde 6 jaar met een motorfietsband om zijn nek | Foto: screenshot video Inside Edition/YouTube

De inwoners van de stad Palu op het eiland Sulawesi maakten zich zorgen om de vier meter lange krokodil, die zij toepasselijk buaya kalung ban hebben genoemd. Dat betekent ‘krokodil met een bandenketting’. Zij waren bang dat de band het dier zou verstikken naarmate hij groeide. In 2020 was er al eerder een poging gedaan om de krokodil te bevrijden door de Australische krokodillenjager Matt Wright. Hij slaagde daar echter niet in. Matt:

“Hij is gelukkig, hij is dik, hij is gezond, hij heeft een grote voedselbron. Maar het is van vitaal belang dat we hem op een bepaald moment dit jaar wel vangen en daar wordt alles aan gedaan.”

Uiteindelijk gaf hij het op uit angst dat de krokodil te gestrest zou raken en zich tegen de lokale bevolking zou keren. Het bleek een enorme klus om de krokodil te vangen, maar toch lukte het de plaatselijke inwoner Tili (34), een autodidactische reptielenredder:

“Ik heb de krokodil zelf gevangen. Ik heb de mensen hier om hulp gevraagd, maar ze waren bang.”

Hij deed er drie weken over om de krokodil op te sporen en wist hem uiteindelijk te vangen met een val met levend aas. Dat ging niet gemakkelijk, want de krokodil wist twee keer te ontsnappen.Tili:

“Veel mensen waren sceptisch over mij en dachten dat ik niet serieus was.”

De beloning die door de autoriteiten in januari 2020 was beloofd voor het bevrijden van de krokodil was niet de belangrijkste motivatie voor Tili:

“Ik wilde gewoon helpen, ik haat het om te zien hoe dieren gevangen zitten en lijden.”

.

.
De krokodil werd maandagavond weer vrijgelaten in de rivier. Hasmuni Hasmar, hoofd van het plaatselijke natuurbeschermingsagentschap:

“Gisteren was een historische dag voor ons, we zijn dankbaar dat de krokodil eindelijk is gered en we waarderen de lokale bevolking die haar bezorgdheid voor de wilde dieren heeft getoond.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap