Aan de kust bij St Agnes in het Britse Cornwall, redde een kayaker vorige week een jong dasje uit het water. Het dier was van een 27 meter hoge klif in zee gevallen.

klif
Na zijn bange avontuur komt het dasje bij in de kayak | © Koru Kayaking

Jonge dieren die zelf op zoek gaan naar voedsel en inmiddels niet meer door hun moeder worden begeleid, moeten nog veel leren om te overleven. Daarbij kunnen ze zich flink vergissen. Een dasje in het Britse graafschap Cornwall waagde zich te dicht bij de rand van een klif en viel naar beneden, de zee in.

Het lukte het geschrokken dasje op een richel te klimmen, maar daar kon hij geen kant op. Een groep kayakers zag hem zitten en probeerde hem te vangen. Maar dat ging zo makkelijk niet: een das is een roofdier en, hoewel het jong erg onder de indruk was van zijn val, beet hij van zich af. Tom Wildblood van Koru Kayaking kreeg hem desondanks te pakken:

“Toen ik de das probeerde te pakken wilde hij me bijten, maar een golf sloeg over de richel en spoelde het dier de zee weer in. Ik pakte hem bij zijn nekvel en trok hem in de kayak. Hij was er slecht aan toe en zat te schudden. Ik denk dat hij zich toen eindelijk realiseerde dat we hem wilden helpen.”

Volgens Wildblood was het jong waarschijnlijk naar beneden gevallen vanaf een oud mijnwerkerspad op de klif van Trevaunance Cove bij St Agnes. Gelukkig leidde Wildwood net een groep kayakers naar deze grot en zag hij het dasje op de richel.

“We zien er regelmatig zeehonden zitten, maar ik denk niet dat ik zoiets nog eens zal meemaken, het was onwerkelijk.”

De das is naar de dierenarts gebracht ter controle, en gezond verklaard. Een dag later is hij ’s avonds vrijgelaten door de dierenbescherming RSPCA, en ging er snel vandoor.

Wil je meer weten over deze bijzondere dieren? Lees dan het uitgebreide artikel Weetjes: de mysterieuze das.

Bron: BBC ©Animals Today Angelique Lagarde