30 jaar lang zijn chimpansees gebruikt voor medische experimenten door het New York Blood Center (NYBC). In 2005 zijn de dieren uitgezet op een eilandengroep in Liberia. Hun verhaal is verfilmd in de korte documentaire Blood Island. Deze won onlangs een British Academy Film Award (BAFTA) en is nu online te bekijken.

blood island
Een van de chimpansees wacht op voedsel | Schermafdruk video

Vorige zomer was op Animals Today te lezen over de redding van een groep laboratoriumchimpansees. Meer dan 30 jaar geleden startte het Bloedcentrum van New York (NYBC) een project op een eilandengroep in Liberia, rond 40 mijl van de hoofdstad Monrovia. NYBC, dat bloed levert aan ziekenhuizen in de Verenigde Staten, bracht ruim 200 chimpansees naar de eilanden en infecteerde ze voor onderzoek met ziekten zoals hepatitis, zodat ze vaccins konden ontwikkelen. Het was rond deze tijd dat de Verenigde Staten de invoer van wilde chimpansees in het land verbood. Ruim 200 chimpansees zaten opgesloten in kooien op de eilanden die samen bekend staan als ‘Apeneiland’.

Aan hun lot overgelaten
Het onderzoek stopte in 2005 en liet 66 zwaar getraumatiseerde chimpansees op zes kleine eilandjes in Liberia achter, volledig afhankelijk van menselijke steun. De directeur van het project had toegezegd dat de organisatie levenslange zorg zou blijven bieden, maar eindige de ondersteuning in 2015 en liet de dieren aan hun lot over. Zonder voedsel, water en medische verzorging. De eilandengroep bevat namelijk nauwelijks natuurlijk voedsel en drinkwater voor de dieren.

De helden van HSUS
Datzelfde jaar kwam gelukkig de Humane Society of the United States (HSUS) in actie tegen de misdadige praktijken van het NYBC. Vrijwilligers van de liefdadigheidsorganisatie kanoën al ruim 3 jaar elke dag naar de eilanden om voedsel en verzorging aan de dieren te geven. Voor die tijd werden de chimpansees maar eens per twee dagen gevoerd, zelfs toen ze onder de zorg van het bloedcentrum stonden. Veel van de watersystemen op de eilanden werkten niet, dus kregen ze om de dag met de hand kopjes water.

De dieren kunnen nooit meer worden vrijgelaten in het wild. Ze zijn besmet met op mensen overdraagbare virussen. Bovendien zijn ze volledig afhankelijk van mensen omdat ze 30 jaar in kooien hebben doorgebracht en gevangen zijn toen ze nog klein waren. Ze hebben nooit geleerd om chimpansee te zijn en voor zichzelf te zorgen. HSUS voert een voortdurende online inzamelingsactie voor de chimpansees. De organisatie heeft elke maand voor $ 25.000 aan donaties nodig om ze te voeden en te verzorgen. Je kunt de activiteiten van HSUS in Liberia volgen en doneren via onder andere facebook/BloodIslandfilm.

Kijktip: Blood Island, de film
Bekijk de korte documentaire hier: Blood Island, over het bloedcentrum, de chimpansees en die mensen die hen proberen te redden.

Bronnen: Bafta, Washington Post, Blood Island Film ©Animals Today Rowena Facee Schaeffer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.