Deze prachtige ex-laboratorium chimpansees zijn 30 jaar lang gebruikt voor medische experimenten door het New York Blood Center (NYBC). Daarna werden ze uitgezet op een eilandengroep in Liberia. In 2015 trok het NYBC de handen af van het project, maar de Humane Society van de Verenigde Staten (HSUS) is alsnog met het Blood Center overeengekomen dat deze dieren de rest van hun leven de zorg krijgen die ze verdienen.

laboratorium
Foto: screenshot video The Humane Society of the United States/YouTube

De chimpansees zijn door het NYBC gebruikt bij experiment met het hepatitis B vaccin. Na het beëindigen van het onderzoeksprogramma zijn de apen tien jaar geleden uitgezet op een eilandengroep in Liberia.

Het NYBC trok in 2015 de financiering terug en de apen waren op zichzelf aangewezen. Er was nauwelijks voedsel en de meesten zijn overleden door hongersnood en uitdroging. In 2016 tekende de HSUS, samen met andere organisaties, een noodovereenkomst over de financiering van deskundige zorg voor de apen.

Overleven
Aangezien deze chimpansees alleen het leven onder de zorg van mensen kennen, zullen ze niet kunnen overleven in het wild. Dit houdt in dat ze verzorgd moeten worden. De meesten worden zo’n 40 jaar of ouder, en daarom is er veel geld nodig om ervoor te zorgen dat er genoeg voedsel, water, huisvesting en medische zorg voor ze beschikbaar is.

Met het Blood Center is nu overeengekomen dat het bijna 5,5 miljoen euro geeft aan de Humane Society, die ingestemd heeft om de chimpansees voor de rest van hun leven te verzorgen. Met het geld wil de HSUS een basisfaciliteit bouwen voor de dieren. Volgens de HSUS zal dit het eerste opvangcentrum voor chimpansees in Liberia worden.

Zie de chimpansees in dit filmpje van The Humane Society of the United States:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Meer weten of een donatie doen? Bekijk hier de website.

Bron: One Green Planet ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen