Het New York Blood Center heeft in maart jongstleden besloten om geen geld meer te verstrekken voor de verzorging van een groep van 66 chimpansees. De dieren hebben gedurende dertig jaar de meest afschuwelijke proeven ondergaan en worden nu door deze organisatie in de steek gelaten.

chimpansees
De in de steek gelaten chimpansees | Foto via Change.org

De apen werden onderworpen aan proeven in de zoektocht naar een werkend medicijn tegen hepatitis. Zo’n tien jaar geleden werden deze proeven stopgezet en werd de groep, toen 200 dieren, uitgezet in Liberia. De Liberiaanse regering kreeg elk jaar subsidie van de organisatie. Helaas komt daar nu dus een einde aan.

Afhankelijk
Veel hulporganisaties en vrijwilligers zijn woedend, omdat de apen afhankelijk zijn geworden van de mens. Zonder hulp kan de groep niet overleven. Nu zijn er dus nog 66 in leven, allemaal besmet met hepatitis. Organisaties en vrijwilligers zijn nu een petitie gestart om het New York Blood Center wakker te schudden. Onder andere Brian Hare, een apendeskundige, probeert via crowd-funding geld bij elkaar te krijgen om de dieren te redden. Zijn streefbedrag is 130.000 euro, zodat de dieren in ieder geval weer vijf maanden vooruit kunnen, tot nu toe heeft hij echter nog maar 80.000 euro bij elkaar gekregen.

Handtekeningen
Helaas doet het New York Blood Center niets aan de situatie van de dieren. Volgens hen zijn de betalingen stopgezet, omdat de gesprekken met de Liberiaanse regering op niets uitliepen. Dus nu maar hopen dat de petitie voldoende handtekeningen zal opleveren.

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven