Afgelopen 15 weken hebben duizenden lezers het dagboek van Winnie met veel plezier gevolgd. Helaas moest Sandra van Red een Legkip vorige week het verdrietige nieuws brengen dat Winnie aan zijn overgewicht was bezweken. Velen van jullie hebben hier op de website en via Facebook een lief berichtje achtergelaten, waarvoor hartelijk dank.

afscheid van Winnie
Karen Soeters op bezoek bij Winnie, die zichtbaar genoot van de aandacht.

Omdat de tijd snel gaat willen we nog één keer terugdenken aan Winnie. Toen hij net 6 weken was is hij als vleeskuiken gered van de slacht en liefdevol opgevangen door Sandra, die in een wekelijks dagboek vastlegde hoe het met hem ging. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een kip ging, vandaar de naam Winnie. Maar toen Sandra op een nacht wakker werd hoorde ze hoe Winnie verwoede pogingen deed om te kukelen: Winnie was een jongen!

afscheid van Winnie
Kuukelekuuuuuu… Winnie is een haan!

Karakter
Al snel sloten de lezers haan Winnie in hun hart en leefden mee met zijn wel en wee, samen met de andere geredde kippen, haan Nicolaj en het konijn. Winnie bleek een vrolijk dier met een heel eigen karakter. Hij hield ervan om geaaid te worden en genoot zichtbaar van alle aandacht en lekkere hapjes die hij kreeg voorgeschoteld. En hij werd beroemd! Zelfs De Telegraaf wijdde een artikel aan ’s lands bekendste vleeskuiken.

afscheid van Winnie
Winnie in De Telegraaf.

Dankzij alle aandacht kreeg een anoniem vleeskuiken een gezicht en raakte Nederland gehecht aan een dier dat eigenlijk bestemd was om op iemands bord te belanden. Winnie werd echter geen kiloknaller, maar een ambassadeur voor hoe het ook kan: het met respect behandelen van een diersoort die doorgaans wordt gezien als een ding, als handelswaar en een snelle bron van inkomsten.

Petitie
Gefokt om in zeer korte tijd een enorm gewicht te krijgen leed Winnie aan obesitas, net zoals alle meer dan 500 miljoen vleeskuikens die jaarlijks in Nederland geslacht worden. Zij en hun ouders hebben niet het geluk om aan hun lot te ontsnappen en moeten hun korte leventje doorbrengen in een ware hel. Daarom hebben PiepVandaag.nl en Comité Dierennoodhulp een petitie opgezet. Want het leven van vleeskuikens in de pluimvee-industrie is vreselijk.

afscheid van Winnie
Cartoon van Hein de Kort, speciaal voor Winnie gemaakt.

Hierbij nogmaals de dringende oproep om de petitie ‘Winnie is het zat!‘ te ondertekenen en te delen, als je dat nog niet had gedaan. Want alleen wanneer we massaal in opstand komen tegen de erbarmelijke omstandigheden waaronder vleeskuikens worden opgefokt tot plofkip kan er iets gedaan worden aan het lot van Winnie’s soortgenoten.

Ga direct naar de petitie!

Laatste afscheid
Ter ere van ‘onze’ Winnie is er een prachtig filmpje gemaakt, met alle hoogtepunten en helaas ook dieptepunten uit zijn te korte leven. Teken eerst de petitie, en kijk daarna naar deze hommage aan een gered vleeskuiken, als laatste afscheid van Winnie:

©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.