Winnie is nu 13 weken oud. Hij groeit nog altijd als kool. Waar zijn staart hoort te komen, verschijnen een paar kleine veren die krullen. Wat gerafeld, omdat ze aangepikt zijn door een paar van de kippen. Winnie’s kam en lellen groeien ook zichtbaar. Zijn hoofd is nu groter dan dat van haan Nicolaj. En de afgelopen twee ochtenden deed hij als reactie op het gekukel van Nicolaj, weer nieuwe pogingen om te leren kukelen. Maar er komt nog geen echt mooie zuivere kukel uit zijn keel.

Winnie
Winnie in de armen van dominee Hans Bouma, die het een hele eer vond om Winnie te ontmoeten.

Vandaag kwam dominee Hans Bouma op werkbezoek. Als collega dierenactievoerder wel te verstaan. Om te overleggen over de Vredesdienst voor dieren die we dit jaar opnieuw gezamenlijk gaan organiseren. Al meer dan veertig jaar maakt Hans Bouma zich hard voor dieren.

Lang geleden was Hans woordvoerder voor het dierenbevrijdingsfront. Ik geloof niet in een god en Hans wel. Maar als het over dieren gaat zitten we op één lijn: we geloven allebei dat we respect voor andere dieren horen te hebben, omdat ze net zoals wij mensen een uniek karakter hebben en gevoelens hebben van pijn, angst en vreugde. Wij vinden dat dieren daarom recht hebben op een vrij en eigen leven. Dat Hans gelooft in een god en ik niet, is daarbij niet erg, dat vult elkaar alleen maar aan.

Lieve kip
Het was mooi weer dus we konden in de tuin zitten onder de bloeiende magnolia. Hans wilde graag ook geredde legkip Ronja weer terug zien. Hij had haar vaak in zijn armen gehad in het kader van de Vredesdienst voor Dieren die we vlak voor de kerst hadden georganiseerd. Hans had op die manier nog nooit een kip in zijn armen gehad. Hij voelde vriendschap voor Ronja en vond haar erg bijzonder.

Ronja is een van de eerste kippen die door Red een Legkip, nu bijna 5 jaar geleden, gered werd van de slacht uit een legbatterij. Zij is een aanwezige gezellige lieve kip die het niet erg vindt om vastgehouden te worden. Ze is daardoor vaak in de media geweest, om het verhaal over haar zusters die lijden in de industrie, te bekrachtigen. Zo lag ze ook lange tijd in Hans zijn armen. En nu stond Ronja, echt waar, voor de deur van de hondenren te kijken naar Hans die daar in de tuinstoel zat. En die moest toen natuurlijk Ronja weer even in zijn armen…

Winnie
Dominee Hans Bouma voert de kippen lekkere broodkruimels.

Eer
Winnie maakte ook kennis met de dominee. Hij werd door Hans opgetild en lag lekker in zijn armen. En al begreep hij niet alles, hij vond het wel mooie en aardige woorden die Hans tegen hem zei. Het was geen gebed of preek. Dat heeft Winnie ook niet nodig. Winnie leeft in het heden en is niet zoals veel mensen bezig met de toekomst of  het hiernamaals. Nee, de dominee zei tegen Winnie dat hij Winnie een hele mooie vorm van leven vond en dat hij het een eer vond om Winnie te ontmoeten. Hij hoopte dat Winnie nog heel veel mooie dagen zou beleven in de tuin. Winnie was het denk ik daar wel mee eens.

Kijk en luister mee hoe dominee Hans Bouma mooie woorden tegen Winnie zegt:

Feestje
In plaats van alle dieren te zegenen en te besprenkelen met wijwater ging Hans de kippen lekkere broodkruimels voeren. Een waar feestje. Waren alle dominees, kapelaans, kosters, bisschoppen, pausen, rabbijnen, imams en pastors maar zoals dominee Hans Bouma. Dan zag de wereld er voor de dieren een stuk beter uit. Dan zou ik me best willen bekeren…

Geniet mee met de kippen die broodkruimels krijgen van Hans Bouma:

Red een Legkip ©PiepVandaag.nl