Mijlpaal voor dierenwelzijn

Na jaren strijden voor juridische veranderingen door middel van protesten en petities heeft VIER VOETERS afgelopen week een belangrijke mijlpaal bereikt. De Oekraïense autoriteiten hebben een wet aangenomen die het gebruik van beren en wolven in gevechten met honden verbiedt.

berengevechten
‘Vechtbeer’ in Oekraïne | Foto: VIER PFOTEN

Het besluit van het parlement is een grote stap in de goede richting. Voordat de wet daadwerkelijk in werking treedt moet de president van Oekraïne deze formeel ondertekenen. VIER VOETERS is optimistisch dat dit binnenkort zal gebeuren. We verwacht dat hierdoor de in beslagname zal vereenvoudigen, maar ook dat het een positief effect hebben op de handhaving van andere dierenwelzijnswetten (bijvoorbeeld het verbod op privébezit van beren). Naast de 15-20 beren die gehouden worden voor de hondengevechten, worden tientallen bruine beren in de Oekraïne in circussen, dierentuinen en bij particulieren voor entertainment doeleinden gehouden.

Illegale fok
Zodra de wet op berengevechten in werking treedt, zal dit ook een effect hebben op een ander berenwelzijnsprobleem: de illegale fok van bruine beren. Momenteel is het fokken van bruine beren zeer winstgevend, omdat de vraag naar bruine beren voor berengevechten en entertainment groot is. VIER VOETERS verwacht dat deze nieuwe wetgeving de vraag en daarmee illegale fok op termijn terug zal dringen.

berengevechten
Beer wordt door honden aangevallen | Foto: VIER PFOTEN

Mijlpaal
Het verbod op berengevechten in de Oekraïne is een belangrijke mijlpaal voor VIER VOETERS in haar strijd om het misbruik van beren in het algemeen te stoppen. Een ander belangrijk succes werd afgelopen vrijdag geboekt. De officiële samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van een nieuw berenreservaat werd officieel getekend door de directeur van FOUR PAWS International en vertegenwoordigers van de regio waar het opvangcentrum gebouwd zal worden. Het reservaat in de buurt van de stad Lviv in het westen van Oekraïne, moet een soort-geschikt thuis gaan bieden aan de 15-20 mishandelde vechtberen.

Persbericht VIER VOETERS