Berenwelpjes werden voor 1000 USD aan undercover journalisten verkocht

Een bekende Oekraïense tv-zender heeft openbaar gemaakt hoe makkelijk het is om berenwelpjes te kopen op de zwarte markt. Voor slechts 1.000 Amerikaanse dollars werd Bodia, een jong beertje van 5 maanden oud, verkocht aan tv-zender 1+1 tijdens een undercover actie. VIER VOETERS hielp bij de reddingsoperatie, en slaagde erin de kleine Bodia over te brengen naar berenopvangcentrum Nadiya in Berezivska, Zhytomyr.

Kooi Bodia - berenhandel
Bodia | Foto: Vier Voeters | Olena Trofimchuck 

Een recente undercover actie van de Oekraïense tv-zender 1+1 heeft opnieuw de ‘bloeiende’ illegale berenhandel in Oekraïne aan de kaak gesteld. Onderzoek van de populaire tv-zender resulteerde eind juli in de aankoop van een vijf maanden oude mannetjesbeer voor ongeveer 1.000 Amerikaanse dollars. Beertje Bodia werd zonder papieren aan de journalisten verkocht. Volgens de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, die door 1+1 werd ingeschakeld om de reddingsoperatie te ondersteunen, liep Bodia het risico een toeristenattractie te worden.

“Opnieuw zijn we getuige van de corrupte acties van dierhandelaren in Oekraïne,” zegt Dr. Amir Khalil, dierenarts en directeur Projectontwikkeling bij VIER VOETERS Internationaal. “In het wild blijft een berenwelpje twee jaar bij zijn moeder. Wordt het te vroeg bij de moeder weggehaald, dan leidt dit tot trauma’s en een gebrek aan socialisatie.”

Beer Bodia - berenhandel
Bodia | Foto: Vier Voeters | Olena Trofimchuck

Het verhaal van Bodia doet denken aan het lot van een ander beertje, dat mensen over de hele wereld heeft geraakt: Nastia werd door handelaren bruut weggehaald uit de dierentuin van Lutsk in Oekraïne. VIER VOETERS redde haar in november 2012 uit de handen van de handelaren en bracht haar naar berenopvangcentrum Nadiya in het dorp Berezivska in Zhytomyr.

Toen 1+1 om hulp vroeg, kwamen de berenexperts van VIER VOETERS onmiddellijk in actie. Ook Bodia werd overgebracht naar berenopvang Nadiya (160 km van Kiev) – een veilig en geschikt nieuw thuis. Khalil:

“Nastia is nu een gezonde beer van 1 jaar oud en haar natuurlijke instincten worden met de dag sterker. Bodia zou geschikt gezelschap voor haar kunnen zijn, dus we zullen hen proberen te socialiseren zodra onze experts denken dat de tijd daar rijp voor is.”

De verkoop van beren aan privékopers is verboden in Oekraïne. Khalil:

 “We roepen de regering van Oekraïne dringend op om in actie te komen tegen de dierhandelaren.  Het is tijd om de bestaande wetgeving efficiënt te handhaven en de dieren te beschermen. De handel in berenwelpjes moet voor eens en altijd gestopt worden.”

Sinds 2011 heeft VIER VOETERS al vijf beren in Oekraïne gered die door  particulieren onder verschrikkelijke omstandigheden gehouden werden. Volgens schattingen van de overheid leven er nog ruim 80 bruine beren in slechte omstandigheden in gevangenschap. Kort geleden nog stelde VIER VOETERS de illegale berengevechten in Oekraïne aan de kaak.

Persbericht VIER VOETERS