Walvisspotters konden begin deze week hun ogen niet geloven toen ze tijdens een boottocht bij Californië (VS) een grijze walvis zagen met twee jongen. Voor zover bekend is dit nog nooit eerder vertoond en zeker niet op beeld vastgelegd.

grijze walvis
De grijze walvismoeder met haar jongen | Foto: screenshot video

Het bijzondere groepje werd waargenomen in de wateren bij Dana Point in Californië. In een verklaring heeft kapitein Dave Anderson van het schip gezegd dat hij in 20 jaar nog nooit een walvis heeft gezien met meer dan één jong:

“Het was echt schitterend om de twee jongen naast hun moeder te zien. Het mooiste wat ik ooit heb waargenomen in de oceaan.”

Dankzij een drone konden de uiterst bijzondere beelden voor de eeuwigheid vastgelegd worden. Te zien is hoe het groepje het water doorklieft, zich niet bewust van de opwinding die zich op dat moment meester maakte van de walvisspotters.

Vermoeden
Nog niet eerder werd gedocumenteerd dat een grijze walvismoeder meer dan één jong had. Wel zijn er enkele gevallen bij dolfijnen bekend. Of er in dit geval sprake is van een tweeling of dat de moeder een tweede kalf heeft geadopteerd is niet zeker. Maar Anderson heeft een vermoeden:

“Hoewel uiterst zeldzaam denk ik toch dat het gaat om twee kalveren van dezelfde moeder. Ondanks dat het ene kalf iets langer is dan het andere was er bij geen van beide sprake van ondervoeding, wat je wel zou verwachten in het geval van adoptie.”

Beschermen
Hoe dan ook hebben de dieren een lange reis voor de boeg. Ze zijn namelijk onderweg van Mexico richting de Arctische wateren, om zich daar tegoed te doen aan het grote voedselaanbod. Voor de moeder zal het een zware reis worden, want een walvisjong komt gemiddeld 25 kilo aan per dag. Bij één jong verliest de moeder tijdens zo’n reis tot wel een derde van haar lichaamsgewicht door het voeden, laat staan welke gevolgen twee jongen zullen hebben. Ook zal het een stuk moeilijker zijn om haar jongen te beschermen tegen aanvallen van orka’s en bedreigingen door menselijke activiteiten. Kapitein Anderson:

“Ze zagen er goed uit, als een grote gelukkige familie. Ik hoop van harte dat er nog meer meldingen komen van waarnemingen terwijl ze onderweg zijn. Ik doe een schietgebedje dat ze heelhuids aankomen op hun einddoel en dat hun moeder in staat is om ze onderweg van voldoende voedsel te voorzien.”

In gedachten wensen wij deze bijzondere drie een behouden reis:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.