Mr Zero aka Boeman, bekend als de man die treitervlogger Ismail Ilgun aanpakte, is veroordeeld voor het verwaarlozen van zijn honden. Naast een werkstraf heeft de rechter Sohrab Y. ook een houdverbod opgelegd waardoor het voor hem drie jaar lang niet meer mogelijk is om honden te houden.

verwaarlozen
Foto: publiek domein

Het Noordhollands Dagblad meldt op haar website dat Sohrab Y. voor de politierechter in Haarlem moest verschijnen, omdat hij zijn elf honden waaronder vijf pups fiks zou hebben verwaarloosd. Daarnaast werd hem ten laste gelegd dat hij niet al zijn honden zou hebben geregistreerd.

Stank
De politie die een bezoek bracht aan het ouderlijk van Sohrab Y. trof de honden in hun benches, zittend in hun eigen uitwerpselen en met lege drinkbakken aan. De stank was zo heftig dat de politie om de beurt naar buiten ging voor frisse lucht. Mr. Zero Fux aka Boeman kan zich niet vinden in de lezing van de politie. Ondanks dat hij zelf een zware tijd achter de rug heeft vanwege de perikelen die er zijn ontstaan nadat hij treitervlogger Ismail Ilgun heeft aangepakt zouden de honden hier nimmer onder te lijden hebben gehad. Zij waren kerngezond en kregen volgens Y. elke dag het beste vlees te eten.

De politierechter volgde de door de Officier van Justitie geëiste straf; naast het houdverbod een werkstraf van 60 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Volgens de politierechter zijn de pogingen van Sohrab Y. om met de honden te fokken om hier geld mee te verdienen hem naar het hoofd gestegen. Voor negen van zijn honden zal een nieuw baasje worden gezocht. De twee andere honden zullen worden ingeslapen, omdat deze bewust zijn afgericht en hierdoor erg agressief zijn. Een expert die voor de rechtszaak werd ingeschakeld noemde de twee honden zelfs moordmachines.

Houdverboden
De rechter legt niet vaak een houdverbod op aan dierenverwaarlozers en/of –mishandelaars. In de periode 2010-2014 werd er in de 2.017 dierenwelzijnszaken die voor de rechter kwamen slechts in 67 gevallen een houdverbod opgelegd. Ook de duur van drie jaar van het houdverbod is aanzienlijk. Een langer houdverbod is in de 67 zaken waarin de rechter in de periode 2010-2014 een houdverbod heeft opgelegd niet voorgekomen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om alleen een houdverbod op te leggen. Dit gaat altijd in combinatie met een andere straf, maar in de nabije toekomst komt hier als het goed is verandering in.

De uitspraak van de politierechter in de zaak tegen Mr. Zero Fux aka Boeman is nog niet gepubliceerd door de rechtbank Noord Holland en daardoor nog niet terug te lezen.

Bron: Joost Verhagen, Noordhollands Dagblad ©AnimalsToday Lianne Raat