TV-programma Kassa onthulde zaterdag nieuwe undercoverbeelden van Animal Rights over het lijden van eenden in Nederlandse schuren, in een uitzending gewijd aan het dierenleed verbonden aan eendendons, zoals verwerkt in jassen en dekbedden. Ook Karen Soeters nam deel en sprak namens House of Animals.

eenden
Foto: screenshot video Animal Rights Nederland & België/Vimeo

De nieuwe undercoverbeelden van Animal Rights zijn gemaakt in eendenschuren in de provincie Flevoland laten zien dat het leven voor deze dieren nog steeds een hel is. De beelden tonen dode en stervende eenden van verschillende leeftijden, veel dieren met gewrichtsproblemen, vervormingen van de nek, problemen met de motoriek en neurotisch gedrag. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen:

“Wij zien de eendenhouderij als zo fundamenteel in strijd met de natuurlijke behoeften van de dieren dat het geen verbeteringen of aanpassingen behoeft maar opheffing.”

Bekijk de schokkende beelden hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Begin 2018 legde een undercovermedewerker van Animal Rights met een verborgen camera ernstig dierenleed vast tijdens het vangen van eenden op eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. Op de beelden is te zien hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten. Daarnaast is vastgelegd hoe eenden worden geschopt, doodgetrapt en doodgeslagen. De beelden werden in juli via RTL Nieuws naar buiten gebracht en Kassa toonde ze zaterdag opnieuw.

Die zomer was de verontwaardiging groot en de PLUS-supermarktketen verwijderde deze eenden uit hun schappen. Naar aanleiding van de Animal Rights beelden kondigde eendenslachterij en -integratie Tomassen Duck-To, hoofdverantwoordelijk voor de gehele keten, aan te werken aan de opzet van een ketenkwaliteitssysteem, voornamelijk bestaande uit basisvoorwaarden, regels en checklijsten, het trainen van vangploegen en steekproefsgewijs onaangekondigde controles bij het vangen en laden van eenden.

Responsible Down Standaard

Animal Rights directeur Susan Hartland: “De Responsible Down Standaard (RDS) waaraan de keten wil voldoen, garandeert eigenlijk alleen dat dit dons niet afkomstig is van levend geplukte dieren. Voor de levensomstandigheden van de eenden in Nederlandse stallen, tijdens het vangen, op transport en in het slachthuis betekent RDS verder nauwelijks iets, zoals onze beelden aantonen.”

Begin januari was een toevallige voorbijganger getuige van het vangen van eenden in een schuur in Ermelo. Er is niets veranderd. Vermeulen: “Op de foto’s is opnieuw te zien hoe een vangploeg de eenden grijpt en ruw in kratten smijt.”

In augustus 2017, bracht Animal Rights beelden naar buiten van het vreselijke leven van eenden in stallen op de Veluwe. Op basis van deze beelden moest beddenfabrikant Auping haar claim dat al hun dons 100 procent verantwoord is, aanpassen van de Reclame Code Commissie.

Lijdensweg van ei tot slacht

Uit de nieuwe Animal Rights beelden blijkt dat er ook in de schuren voor de eenden niets is veranderd. Uit onze inspecties komt nog steeds hetzelfde beeld naar voren: Oudere dieren plukken elkaar tot bloedens toe kaal.  Dieren liggen op hun rug, waarbij het tevergeefse gespartel om overeind te komen lijdt tot verwondingen aan rug en vleugeltjes. Dieren die niet in staat zijn om overeind te komen, kunnen dus ook niet bij de voerbakken of waternippels komen. Voor sommigen duurt de strijd zo lang dat ze door hun verwoede pogingen een kuil uitgraven in de  zompige ondergrond van modder en uitwerpselen, bedekt met een dun laagje stro. Eén eendje zat klem achter een metalen pen van een afscheiding en te zien aan de afdruk in zijn of haar lichaam al langere tijd. Animal Rights oprichter Robert Molenaar vat samen:

“De eenden kunnen niet naar buiten, zien nooit daglicht en hebben geen zwemwater.”

Het Animal Rights onderzoek toont vooral aan dat het korte leven van deze eenden een lijdensweg is van het ei tot de slacht: levensomstandigheden die nergens in de buurt komen van hun natuurlijke behoeften, vreselijke mishandelingen tijdens het vangen en vervolgens de misstanden in het slachthuis zelf.

Petitie aangeboden

In oktober bood Animal Rights 25.000 handtekeningen voor de petitie ‘verbied de eendenfokkerij’ aan bij de Tweede Kamer. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren kondigde na het in ontvangst nemen van de petitie Kamervragen aan. Ze zet zich in om een meerderheid te krijgen voor een verbod op de eendenhouderij, in navolging op de nertsenhouderij.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Kassa

Eendenhouder en LTO voorman Jaap Maarsingh vertelde in de uitzending van Kassa dat het hier nu eenmaal om voedselproductie gaat en bagatelliseerde de misstanden. Donsafnemer Ducky Dons liet Kassa weten: “Het dierenwelzijn moet te allen tijde gewaarborgd worden en elke vorm van onnodig lijden moet voorkomen worden” en: “Wij zullen onze toeleverancier naar aanleiding van deze beelden dan ook om opheldering vragen en hierover in gesprek gaan met de betrokken partijen.”

De RDS zelf geeft aan: “het is buitengewoon verontrustend om beelden als deze te zien. We werken al samen met Ducky Dons om de boerderij te identificeren die te zien is in de video en om de gecertificeerde status te bevestigen. Zodra de boerderij is geïdentificeerd, kunnen we samenwerken met de verantwoordelijke certificeringsinstantie om deze aantijgingen te onderzoeken en een actieplan op te stellen.”

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid liet Kassa weten dat “…deze situatie niet in orde is, dieren moeten niet zo behandeld worden. Een veehouder heeft de plicht om goed voor zijn dieren te zorgen.” Ook stelt Minister Schouten dat na eerdere signalen van Animal Rights de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) inspecties heeft uitgevoerd bij de betreffende eendenhouderijen en maatregelen heeft genomen.

Bekijk de uitzending hieronder:

Bronnen: