Op 5 februari, Chinees Nieuwjaar, de start van het jaar van varken, gaat de korte film M6NTHS van filmmaker Eline Helena Schellekens online in première. De film, waarin het leven wordt gevolgd van een biggetje dat opgroeit in de vee-industrie, is onderscheiden met een Panda Award, de hoogste filmprijs voor ‘wildlife films’, ook wel bekend als ‘Groene Oscar’.

M6NTHS
Bekijk M6NTHS van 5 februari t/m 18 februari 2019 op de website van CIWF Nederland | Foto: affiche M6NTHS via CIWF

Twee weken lang is de film online te bekijken op de websites van verschillende dierenbeschermingsorganisaties in Europa, waaronder Compassion in World Farming (CIWF) en ondersteunt hiermee het Europees burgerinitiatief tegen kooien in de veehouderij; een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit, waaraan meer dan 140 organisaties uit heel Europa meedoen en waarvan CIWF initiatiefnemer is.

Filmmaker Eline Helena Schellekens: “Een goed voornemen voor het jaar van het varken is om dit bijzonder intelligente dier beter te leren kennen. M6NTHS gaat over een klein biggetje dat opgroeit in de intensieve veehouderij en nooit van zijn leven buiten komt. Wij als consumens dragen met zijn allen verantwoordelijkheid voor dit onnodige leed; we willen veel voor weinig en gooien makkelijk weg. Zouden we dezelfde keuzes maken als we het biggetje in de ogen kijken?”

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Dieren in de vee-industrie verdienen een beter leven met buitenlucht en de ruimte voor natuurlijk gedrag. Daarom voeren wij internationaal campagne voor een betere veehouderij zonder kooien. Want die zijn een van de grootste bronnen van dierenleed.”

Bekijk M6NTHS van 5 februari t/m 18 februari 2019 in volle lengte (12 minuten) op de website van CIWF Nederland en teken dan alsjeblieft meteen voor het burgerinitiatief. Hieronder kun je de trailer zien:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




M6NTHS is geheel uit het oogpunt van een opgroeiend biggetje gefilmd, zonder enig commentaar of voice-over. Dit unieke perspectief maakt van het anonieme dier, dat in de vee-industrie teruggebracht is naar een massaproduct, weer een individu en laat de kijker nadenken over hoe we met dieren in de vee-industrie omgaan. Schellekens maakte M6NTHS tijdens haar studie en won hiervoor in oktober een Panda Award, de hoogste onderscheiding voor ‘wildlife films’, ook wel bekend als Groene Oscar. De Panda Award voor de beste serie ging dit jaar naar Blue Planet 2. De titel M6NTHS, 6 maanden, verwijst naar de gemiddelde leeftijd die een varken in de vee-industrie bereikt voor het wordt geslacht. In de natuur kan een varken wel 10 jaar worden.

Europees burgerinitiatief tegen kooien

M6NTHS is twee weken lang te zien op de websites van CIWF en andere dierenbeschermingsorganisaties ter ondersteuning van het Europees burgerinitiatief voor een verbod op kooien in de veehouderij. Meer dan 140 organisaties uit heel Europa ondersteunen deze campagne, waaronder in Nederland naast CIWF, Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS-International en Wakker Dier.

Het doel van het burgerinitiatief is in een jaar tijd 1 miljoen handtekeningen te verzamelen in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement het verzoek zal bespreken. Sinds de start begin oktober hebben al meer dan 320.000 mensen het burgerinitiatief ondertekend, waarvan ruim 58.000 Nederlanders.

Dierenleed

Jaarlijks zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien in de Europese veehouderij. Dit leidt tot ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag.

Zoals in M6NTHS te zien is, worden moedervarkens wekenlang opgesloten in kraamkooien, waarin ze amper voor hun biggen kunnen zorgen. Maar ook miljoenen andere dieren leven in kooien. Kippen, kwartels en konijnen zitten in krappe, draadgazen kooien. Kalveren worden tussen stangen in individuele boxen geplaatst en eenden en ganzen worden in kooien opgesloten om onder dwang gevoerd te worden voor de productie van foie gras.

Eline Helena Schellekens (1986) maakte M6NTHS als afstudeerfilm van haar BBC Master studie ‘Wildlife filmmaking’ aan de Universiteit van West Engeland in Bristol. Ze filmde hiervoor een maand lang op verschillende varkensbedrijven, in België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het koste haar vijf maanden om boeren te vinden die bereid waren mee te werken. De muziek voor M6NTHS is gemaakt door de Nederlandse artiest Sean Christopher en de editing van de film door Kate Morgan. Schellekens ontving al eerder prijzen voor haar films, waaronder op IDFA de Mediafondsprijs Kids & Docs en in Berlijn de European Young CIVIS Media Prize voor haar debuutfilm ‘Lydia blijft’ over een meisje dat in Nederland geboren is maar geen verblijfsvergunning heeft.

Bron: