In het Noordoosten van Brazilië zijn zeker dertig zwarte zwaardwalvissen aangespoeld. Zeker zeven van de dieren hebben de stranding niet overleefd.

Zwarte zwaardwalvis - Brazilië
Zwarte zwaardwalvis | Foto: Wikimedia Commons

De zwarte zwaardwalvis (Pseudorca crassidens) behoort tot de dolfijnenfamilie. Omdat hij echter gelijkenis vertoont met de echte zwaardwalvis in het algemeen beter bekend als de orka, heeft hij deze naam gekregen. Het dier kan zo’n 370 tot 590 centimeter lang en 1,2 tot 2 ton zwaar worden. Het mannetje wordt langer dan het vrouwtje, gemiddeld ongeveer 90 centimeter.

Wat de oorzaak is van de massale stranding is nog onbekend. Biologen zouden als mogelijk oorzaak hebben genoemd dat de leider van de groep misschien ziek is geweest en dat de rest van de groep hem richting het strand is gevolgd. De afgelopen tientallen jaren zijn er niet meer zoveel dolfijnen tegelijk aangespoeld in Brazilië.

Recent onderzoek toont aan dat de luide sonar die marineschepen gebruiken om duikboten op te sporen, walvissen en dolfijnen de stuipen op het lijf jaagt. De zeezoogdieren vluchten en stranden uiteindelijk massaal. Of dit ook bij deze stranding de oorzaak zou kunnen zijn is nog niet bekend.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl