Na veel protest is het absurde plan teruggedraaid om drie Formule 1-teams tijdens de Grote Prijs van Nederland in mei over het strand van Noordwijk naar het circuit in Zandvoort te laten rijden. Die route leidt dwars door rustgebied Noordvoort, waar zelfs wandelaars niet welkom zijn.

Zandvoort
Strand tussen Noordwijk en Zandvoort blijft vrij van F1-teams | Foto: publiek domein

Organisator The Spot Events heeft bekendgemaakt dat is afgezien van de route via het strand, waarschijnlijk door de felle protesten hiertegen en de oproep om de optocht van F1-personeel te stoppen met een menselijke keten. Natuurgebied Noordzand is een rustgebied langs het strand waar zelfs wandelaars het dringende verzoek krijgen om er niet doorheen te lopen.
.

Raceteams Formule 1 mogen dwars door natuurgebied

Op tijd in Zandvoort

Drie F1-teams overnachten tijdens de Grand Prix in een hotel in Noordwijk, onder hen Max Verstappen. Omdat gevreesd werd voor files door F1-fans werd ontheffing aangevraagd voor de medewerkers van de teams om tweemaal per dag via het strand te mogen rijden, om gegarandeerd op tijd bij het circuit te kunnen zijn. De coureurs worden per helikopter vervoerd.
.

Overwinning

Zowel de gemeente Zandvoort als Noordwijk gingen akkoord met de ontheffing en dit leidde naast massale verontwaardiging ook tot protest door Extinction Rebellion tijdens een raadsvergadering en een petitie die bijna 50.000 keer werd ondertekend. Koen Zonneveld riep op een menselijke ketting te vormen die de F1-karavaan door het natuurgebied voor vogels en zeehonden moest stoppen. Hij zei op NH Radio:

“We hadden wel verwacht dat ze het op een gegeven moment in zouden trekken, maar het komt toch als een verrassing. (…) Echt een overwinning. Ongelofelijk.”

Ook stuurden natuurorganisaties als Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud het college en de raad van Zandvoort een gezamenlijk verzoek om de ‘F1-karavaan’ over Noordvoort te stoppen.

Zandvoort
Zeehond | Foto: publiek domein

The Spot Events zegt dat de strandroute slechts een noodoplossing was, maar dat daarvan is afgezien. Iedereen neemt nu de weg.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.