Ondanks alle protesten heeft de gemeente Zandvoort gisteren toestemming gegeven aan de Formule 1-teams om over het strand door een beschermd natuurgebied te rijden om snel naar het circuit te kunnen komen. Een motie van vier partijen om het rijden over het strand tegen te gaan werd verworpen.

raceteams Formule 1 mogen door natuurgebied
Raceteams Formule 1 mogen dwars door natuurgebied | Foto (strand bij Zandvoort): publiek domein

Als reden werd gegeven dat de drie formule 1-teams niet in de file moeten komen te staan en het daarom belangrijk is dat ze twee keer per dag over het strand mogen rijden van Noordwijk naar Zandvoort en weer terug.

Meer dan 28.000 mensen tekenende de afgelopen weken de petitie om de rit door het stiltegebied voor vogels en zeehonden tegen te gaan. Dit reservaat op de grens van Noordwijk en Zandvoort wordt een stiltegebied voor vogels en liefst ook zeehonden. Mountainbikers mogen er niet komen. Wandelaars wordt gevraagd om een wandelpad door de duinen te kiezen, om zo het strand te sparen.

raceteams Formule 1 mogen door natuurgebied
Duinkonijn bij Noordwijk | Foto: publiek domein

Vogelbescherming Nederland verzocht de gemeente om af te zien van het “bizarre plan” voor transport over het strandreservaat. Zeehondencentrum Pieterburen en het Strandingsnetwerk EHBZ roepen ook op het strand niet te gebruiken.

Voor de gemeenteraad hebben activisten van Extinction Rebellion een zogenaamde ‘die-in’ gehouden waarbij ze op de grond zijn gaan liggen alsof ze doodgaan. Arjan Lubach besteedde afgelopen zondag uitgebreid aandacht aan in Zondag met Lubach:
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
.
Het heeft niet mogen baten de gemeenteraad heeft besloten toestemming aan de raceteams te verlenen. Meerdere milieuorganisaties hebben al aangekondigd bezwaar te maken tegen het besluit.

Bronnen:

©Animals Today.nl