Een man uit Apeldoorn is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur wegens het in brand steken van een konijn. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden. De 31-jarige man stak in de nacht van 18 op 19 augustus van het vorige jaar het konijntje Anne in brand.

konijn Anne
Konijn Anne | Foto: Politie Apeldoorn/Facebook

De man had het konijn meegenomen als huisdier voor zijn dochter, maar, zo vertelde de man, het dier was agressief en hij wilde er vanaf. Daarom bracht hij het diertje in een doos met een jas eroverheen ’s nachts om 1 uur naar de kinderboerderij, zo blijft hij zelf volhouden.

‘Ontzettend kwaad’

Agenten vonden de brandende doos met het nog levende konijn erin in de berm langs de weg. Het dier werd nog naar de dierenarts gebracht maar de verwondingen waren zo ernstig dat het de mishandeling niet overleefde. De politie schreef destijds op Facebook:

“Blijkbaar vond jij het nodig om zo met jouw huisdier om te gaan. Wilde jij van het konijn af? Maakte hij te veel rotzooi? Wij zijn in iedere geval ontzettend kwaad.”

.

Getuigen gezocht: Wie stak(en) dit konijn in brand?

Tip in de zaak Anne

Een week na de gruwelijke daad werd de man uit Apeldoorn dankzij een tip aangehouden. De grijze Ford waarin de man reed was door de politie gezien op de Woudhuizerweg in Apeldoorn, vlakbij de brandende doos waar het konijn in zat. Ook werd door een getuige een jas gevonden bij het plaats delict waar de naam van de verdachte in stond. De man zat elf dagen vast na zijn arrestatie en blijft ontkennen – ook bij de politierechter vorige week – dat hij het dier in brand heeft gestoken:

“Ik heb spijt dat ik het konijn heb achtergelaten maar ik heb het beestje niet in de fik gezet.”

De officier noemde het gedrag van de man weerzinwekkend en wreed:

“Wat bezielt iemand om zoiets te doen?”

Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij psychische problemen waarvoor hij in behandeling is. De officier eiste een gevangenisstraf, van 30 dagen waarvan 19 voorwaardelijk, plus een taakstraf van 60 uur. Bij de strafoplegging hield de politierechter rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man en daarom werd alleen een taakstraf opgelegd. Hij moet wel verder gaan met zijn behandeling.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl