De computers van het tijgerreservaat Bori-Satpura in India zijn door stropers gehackt. Op deze manier hebben zij de gps-coördinaten weten te achterhalen van de Bengaalse tijgers die in het reservaat leven.

Bengaalse tijger
Bengaalse tijger | Foto: Hollingsworth, John and Karen, retouched by Zwoenitzer (Fish & Wildlife Service (ID WO0409-33F [1])) [Public domain], via Wikimedia Commons
GPS en radiozenders worden momenteel veel ingezet om bedreigde diersoorten te kunnen volgen en beschermen. Zo ook in dit tijgerreservaat.

E-mailaccount

De tijgers zijn voorzien van een halsband die op gezette tijden de coördinaten van hun verblijfplaats doorstuurt naar een e-mailaccount. Maar drie mensen hebben normaal gesproken toegang tot dit account.

De hackers die dit mailaccount hebben weten te kraken, kregen toegang tot in ieder geval de gegevens van één van de tijgers met de naam Panna-211. Dit dier zal in ieder geval de komende maanden extra bescherming krijgen.

Verwarring

Het is nog onduidelijk hoeveel informatie er precies is buitgemaakt. Daarbij weten de parkdiensten en de Indiase overheid niet goed hoe ze op deze nieuwe actie door stropers moeten reageren. Omdat de inbraak via een andere deelstaat is uitgevoerd is het zelfs nog onduidelijk waar nu precies een klacht moet worden ingediend.  Volgende punt van verwarring is wie de klacht zou moeten indienen. De dienst die de halsbanden aanbracht, de internetprovider of het parkbestuur.

Tot slot is het de vraag of dit nu een poging tot stroperij is of een poging tot hacken met criminele bedoelingen.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl