Zeeotters bevinden zich op de frontlinies van de strijd tegen de opwarming van de aarde. Volgens een nieuw onderzoek houden de bont beklede zwemmers de zee-egelpopulatie onder controle, waardoor kelpbossen op hun beurt kunnen floreren en koolstofdioxide kunnen opzuigen.

Zeeotter met jong
Zeeotter met jong | Foto: Wikimedia Commons

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Santa Cruz, bekeken gegevens die 40 jaar lang zijn verzameld over zeeotters en kelpbloei van Vancouver Island tot aan de westelijke rand van Alaska’s Aleoeten. De onderzoekers ontdekten dat zeeotters een positief indirect effect op kelpbiomassa hebben, door te azen op zee-egels.

Zee-egels grazen gretig zeewier als er geen otters in de buurt zijn, maar in de aanwezigheid van deze roofdieren, verbergen de egels zich in spleten en eten ze alleen het plantafval. Meer otters betekent meer kelp en omdat de plant bijzonder goed is in het vangen van koolstof door middel van fotosynthese, zou dit ook kunnen betekenen dat er minder CO2 is in de atmosfeer. (Tijdens de fotosynthese absorberen planten zoals kelp kooldioxide. Samen met water en energie van de zon converteren ze dit naar organisch materiaal).

Het onderzoek, gepubliceerd op 7 september in Frontiers in Ecology and the Environment, wees uit dat kelpbossen 12 keer meer koolstofdioxide kunnen absorberen met otters in de buurt, dan wanneer de planten onderhevig zijn aan zee-egels.

De auteurs erkennen dat otters waarschijnlijk niet het antwoord zijn op de stijgende CO2-niveaus, een belangrijke factor die bijdraagt aan de opwarming van de aarde, maar de onderzoekers zeggen dat hun studie de impact illustreert die dieren kunnen hebben op de atmosfeer.

“Alle modellen voor klimaatverandering en de voorgestelde methoden voor opslaan van koolstof negeren op dit moment dieren. Maar dieren over de hele wereld beïnvloeden op verschillende manieren de koolstofcyclus en hebben misschien wel een grote impact ,” vertelde UC Santa Cruz professor Chris Wilmers, een co-auteur van het onderzoek, in een verklaring. “Als ecologen een betere greep krijgen op wat deze effecten zijn, kunnen we conserveringscenario’s creëren, waarbij diersoorten worden beschermd of vermeerderd, en koolstof wordt afgezonderd.”

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp