Al drie jaar lang kan een sadistische dierenbeul in Engeland ongestoord zijn gang gaan. Zo’n 500 dieren heeft hij op een vreselijke manier gedood en verminkt. De eigenaren van een dierenopvang in Croydon onderzoeken deze gruweldaden in samenwerking met de politie, en hebben nu een lijst van negen verdachten opgesteld.

doden en verminken
Honderden dieren, met name katten, zijn in drie jaar tijd gedood en verminkt | Foto: yann.zitouni/flickr

De dierenbeul waar jacht op wordt gemaakt stond voorheen bekend als de Croydon Cat Killer. Tegenwoordig wordt hij de UK Cat Killer of UK Animal Killer genoemd, vanwege het enorme gebied waar gedode en verminkte dieren aangetroffen zijn, met name katten. De dader gaat zeer barbaars te werk: sommige dieren zijn in stukken gesneden en anderen worden teruggevonden zonder kop, poten en/of staart. De politie werkt al enige tijd samen met South Norwood Animal Rescue and Liberty (SNARL) om de incidenten in kaart te brengen en katteneigenaren te waarschuwen.

Politie onderzoekt verdachten
Begin deze week berichtte SNARL inmiddels een lijst met verdachten te hebben teruggebracht naar negen personen. Deze lijst is in het bezit van de politie. Boudicca Rising (uit veiligheidsoverwegingen gebruikt zij een fictieve naam) en haar partner Tony Jenkins runnen SNARL:

“De negen personen op onze lijst zijn allen verdachten die wonen in de regio Groot-Londen en deze namen zijn nu bekend bij de politie. In de loop der jaren hadden we vijftig mensen op de lijst staan, maar veel van hen hebben we kunnen schrappen. We zijn nu op een goed punt in ons onderzoek.”

Onthoofd
Het doden houdt maar niet op. Afgelopen donderdag werd een kat gedood in Hounslow, in het westen van Londen. Het arme dier was verminkt en het hoofd was in de voortuin van de buren achtergelaten, zodat zij dit vreselijke tafereel ’s ochtends zagen bij het openen van de gordijnen. Daarnaast werd begin deze week in Portsmouth op het terrein van een ziekenhuis een dode kat gevonden, waarin SNARL de werkwijze van de gevreesde dierenhater herkende. De kat was verminkt, en lichaamsdelen ontbraken.

Tony en Boudicca vermoeden dat de dader een handlanger heeft:

“We kunnen niet uitsluiten dat het om twee mensen gaat die nauw samenwerken. Vanuit een psychologisch oogpunt bezien, seriemoordenaars werken vaak met zijn tweeën.”

Profileren
Het team van SNARL is in de loop der tijd uitgebreid met vijf vrijwilligers en hun profileringsmethoden zijn geavanceerder geworden. Zo hebben twee onderzoekers de incidenten in een computersysteem ingevoerd om ze geografisch te kunnen profileren en de bewegingen van de dader te volgen. Ook is een lijst opgesteld met 26 overeenkomsten, van alle bekende aspecten van de werkwijze van de dierenbeul. Zo heeft het team steeds verder kunnen filteren op mogelijke daders. Tony:

“De moordenaar keert regelmatig terug naar locaties waar hij dieren heeft aangevallen, zodat huisdiereigenaren hem vrezen. Hij houdt ervan angst aan te jagen, wat heel zorgwekkend is.”

Dat blijkt ook uit een bijzonder gruwelijk voorval van een jaar geleden: een konijn dat een hondenluik gebruikte om vanuit de tuin het huis binnen te gaan, werd het slachtoffer van de dierenbeul. Het konijn was onthoofd en het lijfje achtergelaten in het midden van het gazon. Later werd een orgaan achtergelaten op een muur in de buurt. De eigenaar van het konijn wilde het orgaan niet aanraken en liet het liggen voor de vossen. De volgende dag was de halsband van het konijn achtergelaten op de muur, in plaats van het orgaan. Ook was flink tegen het hondenluik getrapt.

Uit het dossier van SNARL blijkt dat de UK Animal Killer zo’n 400 katten, 60 vossen en 50 konijnen heeft verminkt. Hopelijk komt hier dankzij de inspanningen van SNARL en de politie binnenkort eindelijk een eind aan.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde