Na een klacht en verzoek om handhaving door Comité Dierennoodhulp en Akka’s Ganzenparadijs tegen dierenwinkel De Huisdier Gigant in Beek, volgde inbeslagname van 200 verwaarloosde en zieke dieren. Maar die gingen daarna alsnog een onzekere periode tegemoet, want wat zou de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) met de dieren gaan doen? De vraag is nu beantwoord: ze krijgen een nieuw leven in Akka’s Ganzenparadijs.

Huisdier Gigant
Foto: Comité Dierennoodhulp/Akka’s Ganzenparadijs

Op 29 juni 2018 diende Comité Dierennoodhulp samen met Akka’s Ganzenparadijs een klacht in bij de dierenpolitie met een verzoek tot handhaving over dierenwinkel De Huisdier Gigant in Beek (Limburg). Deze dierenwinkel adverteert met tal van dieren op Marktplaats onder verschillende namen zoals Pluimveehandel Limburg, Vogels/Knaagdieren en Vogels-Papegaaien Groothandel.

Hoe erbarmelijk de dieren daar op de advertentie-foto’s gehuisvest zaten was schokkend. Zo zaten jonge gansjes van 10 weken oud met velen bijeen in een veel te kleine en lage kooi waardoor zij niet eens rechtop konden staan, laat staan dat de gansjes hun natuurlijke gedrag konden uiten.

Handhavingsverzoek tegen De Huisdier gigant in Beek

Inbeslagname
Het handhavingsverzoek werd serieus genomen en in de eerste week van juli bracht de dierenpolitie van Sittard deze dierenwinkel in Beek een bezoek. Een groot deel van de dieren bleek inderdaad zeer slecht gehuisvest en was bovendien ook nog eens ziek. Daarom werd overgegaan tot inbeslagname van rond de 200 dieren. Het ging om jonge gansjes, veel hanen en hennen, wat duiven en kwartels.

Helaas bleef er nog een groot deel van de andere dieren achter, zoals goudhamsters, dwerghamsters, gerbils, cavia’s en konijnen. De huisvesting daarvan lag op de grens van het minimale en de eigenaar kreeg de kans om de huisvesting voor deze dieren nog te verbeteren. Hercontrole zal daarop volgen. Deze dieren worden door Huisdier Gigant gefokt en zowel levend als dood verkocht.

Huisdier Gigant
Foto: screenshot Marktplaats De Huisdier Gigant

De eigenaar van de dierenwinkel kreeg een proces verbaal en komt mogelijk voor de rechter, waarbij een permanent houdverbod een logische uitspraak zou zijn.

46 dodelijke slachtoffers
Na de inbeslagname waren er nieuwe zorgen over het lot van de dieren. Bij dieren kijkt de afdeling inbeslaggenomen goederen van de RVO normaliter slechts naar waar zij voor bedoeld waren, en zo kunnen ganzen, hanen en hennen makkelijk eindigen bij bijvoorbeeld een poelier of handelaar.

Omdat de dieren ziek waren duurde hun tijd in de opslag lang en zijn er daar toch nog veel overleden aan acute snot. In totaal 46 dieren overleefden het niet. Comité Dierennoodhulp en Akka’s Ganzenparadijs zijn erg blij dat de overige dieren uiteindelijk van de RVO naar Akka’s Ganzenparadijs mochten gaan.

Huisdier Gigant
Foto: Akka’s Ganzenparadijs

Nieuwe toekomst
Op dinsdag 28 augustus gingen 151 van de inbeslaggenomen dieren, waaronder 113 hennen en hanen, 29 Japanse kwartels, 6 sierduiven en 3 jonge ganzen, naar Akka’s Ganzenparadijs, om daar een nieuw leven tegemoet te gaan. De gansjes, die eerder in de dierenwinkel onder dieronwaardige omstandigheden gehuisvest zaten in een veel te kleine draadgazen kooi, wandelen nu al parmantig over het erf. Toch blijven er zorgen, want alle dieren zijn nog erg mager en zwak en de acute snot ligt op de loer.

Huisdier Gigant
Foto: Akka’s Ganzenparadijs

Steun deze geredde dieren
De verzorging van deze dieren brengt naast extra zorgen, ook extra veel kosten met zich mee. Zeker als het gaat om medische verzorging voor deze nog zwakke dieren. Comité Dierennoodhulp zal deze dieren steunen met een gift van 250 euro, en zij hoopt dat andere dierenliefhebbers willen helpen door ook een bedrag over te maken voor de verzorging van de uit deze vreselijke dierenwinkel geredde dieren.

Ieder bedrag is welkom, hoe klein ook. Je kunt dat overmaken op NL69 TRIO 0784 7932 04 ten name van St. Akka’s Ganzenparadijs o.v.v. hulp voor geredde dieren uit dierenwinkel Beek. Alvast heel erg bedankt namens deze geredde dieren!

Heb jij een plek?
En heb jij een mooie plek te bieden voor een paar van deze geredde kwartels, hennen, hanen of ganzen, dan hoort Akka’s Ganzenparadijs dat graag. Stuur een gemotiveerde mail naar info@ganzenparadijs.nl en beschrijf wat je de dieren als leefruimte te bieden hebt.

Huisdier Gigant
Foto: Akka’s Ganzenparadijs

Huisdieren-industrie vergelijkbaar met bio-industrie
Helaas is De Huisdier Gigant geen uitzondering. Achter vrijwel iedere dierenwinkel die dieren verkoopt ligt een industrie die dieren huisvest op een wijze die vergelijkbaar is met de dieronterende bio-industrie.

Het enige belang is winst te maken op deze dieren. Goede huisvesting en een goed welzijn zijn ondergeschikte belangen. De ouderdieren, die slechtst voor het fokken gebruikt worden, zijn de grootste slachtoffers van deze huisdieren-industrie. Zij krijgen nooit een normaal leven en eindigen veelal als voedseldier als ze niet meer voldoende jongen werpen.

Ook de dieren die gefokt worden met als enig doel als voedseldier te eindigen, voor bijvoorbeeld slangen of roofvogels, hebben een verschrikkelijk leven. Als ze niet al eigenhandig afgemaakt worden door de dierenfokker eindigen ze vol angst als levend prooidier, opgesloten met een roofdier waar zij niet voor kunnen vluchten. En veel mensen weten niet dat ook dieren die niet snel genoeg verkocht worden in de dierenwinkel, en daardoor dus minder schattig gevonden worden, bijna allemaal eindigen als voedseldier. Door het kopen van dieren uit de dierenwinkel houdt je deze huisdieren-industrie in stand.

Huisdier Gigant
Veilig op stok in Akka’s Ganzenparadijs | Foto: Akka’s Ganzenparadijs

Persbericht Comité Dierennoodhulp en Akka’s Ganzenparadijs