Ook mannelijke grijze zeehonden hebben zo hun methode gevonden om tijdens het paarseizoen de dames het hoofd op hol te krijgen onder water. Ze flirten door met hun flippers te klappen, wat ook goed werkt om de zogenaamde concurrentie af te schrikken, zo blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Marine Mammal Science.

flirten
Grijze zeehonden flirten door onder water met hun flippers te klappen | ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Wetenschappers uit Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Australië ontdekten dat de zeehonden harde klappen met hun vinnen laten horen om aan hun soortgenoten te laten zien hoe sterk ze zijn. Bij zeezoogdieren is het gebruikelijk dat ze roepen en hoge tonen produceren, en deze vorm van communiceren is vrij uniek.

Sterk en goede genen

Het is niet alleen een bijzondere ontdekking omdat dit gedrag nog nooit gezien is in het wild, maar ook omdat het enorm veel kracht kost om zo te klappen. De wetenschappers vergelijken het klappen van de zeehonden met het kloppen op de borst door gorilla’s. Ook deze dieren laten op deze manier hun kracht zien, zodat andere mannetjes snappen dat ze moeten oppassen. De dames begrijpen juist dat hij sterk is en goede genen heeft en dus een goede voortplantingspartner.

Voor het onderzoek werd beeldmateriaal gebruikt van de Britse wetenschapper Ben Burville, die maar liefst zeventien jaar lang gedoken heeft en beeldmateriaal heeft gemaakt, voordat hij uiteindelijk kon vastleggen dat zeehonden klappen.

Bron:

©Animals Today

 


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.