In de haven PortMiami in Florida, Verenigde Staten, is vorige week een coyote gered van de verdrinkingsdood. De brandweer was uitgerukt om het dier uit het water te redden. Een plek om de coyote op te vangen om bij te komen was al in gereedheid gebracht, maar de autoriteiten besloten het dier zonder pardon te euthanaseren. Reden: omdat het wordt gezien als een ‘plaagdier’. Deze beslissing bracht veel ophef teweeg.

coyote
Een coyote die door de brandweer van Miami uit de haven was gered, werd naderhand alsnog gedood, omdat coyotes een plaag zouden zijn | Foto: schermafdruk video 7News Miami

Vorige week dinsdag rukte de Miami-Dade brandweer uit en trof de coyote in nood aan in het water, tussen de kant en een grote boei. Brandweerman Javier Perez:

“We hadden een telefoontje gekregen dat er een hond in het water lag in de haven. Toen we aankwamen zagen we een vierpotig dier in het water, die rustte op een soort rand. Toen sprong hij in het water en begon te zwemmen.”

Brandweer te hulp

De brandweermannen redden het dier uit het water met een lasso en brachten de coyote in veiligheid op hun brandweerboot. Het dier was uitgeput van het zwemmen. Perez vertelde op dat moment in een interview met 7News Miami:

“Hij rust uit en weet dat we hier niet zijn om hem pijn te doen. We zijn hier om hem te helpen.”

Maar niet iedereen was daarop uit. In eerste instantie verklaarden autoriteiten van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) dat het dier gebracht zou worden naar de Wildlife Rescue of Dade County in Homestead. Maar later werd verklaard dat de coyote “humaan” geëuthanaseerd zou worden. Lloyd Brown, directeur van de opvang waar het dier naartoe zou gaan:

“De reden die mij werd gegeven, was dat coyotes gezien worden als plaagdieren. Ik ben van mening dat coyotes behoren tot onze inheemse diersoorten.”

De directeur was de hele ochtend al bezig met het treffen van voorbereidingen voor de komst van het dier naar zijn opvang.

“We hadden graag de kans gehad om deze jongen te redden en hem terug in het wild te zetten.”

De FWC bracht in een verklaring naar buiten dat de coyote geëuthanaseerd was, maar gaf verder geen verklaring waarom deze beslissing was genomen. In een contact van 7News Miami met de FWC vóór het uitgaan van hun verklaring, gaf men aan dat het een beslissing was “op hoog niveau”.

Petitie

Binnen no time is er een petitie gestart waarin gouverneur Ron DeSantis wordt gevraagd de FWC verantwoordelijk te houden voor hun gebrek aan transparantie over hun besluit. Duizenden mensen hebben de petitie inmiddels getekend. Teken de petitie op Change.org.

Bronnen:

©Animals Today