De rechtbank in Antwerpen heeft een man veroordeeld tot drie maanden celstraf en een geldboete van 3.000 euro opgelegd voor het couperen van de oren van twee American Bull Terriers. Bij het couperen worden de staart of de oren van een hond om cosmetische redenen ingekort. In het geval van de American Bull Terriers zijn de oren waarschijnlijk ingekort om de honden een meer agressief uiterlijk te geven.

drie maanden celstraf
Foto ter illustratie | Fotocredit: marcia-oc via Foter.com / CC BY-NC

Couperen is sinds 2001 in België bij wet verboden. Toch gebeurt het nog met enige regelmaat dat dit verbod wordt overtreden. In de meeste gevallen gaat het dan om de Staffordshire Bull Terrier, de Amerikaanse Bull Terrier en pitbullachtigen van wie de staart en/of oren zijn gecoupeerd.

De man die voor de Antwerpse rechter terecht stond werd naast het couperen van de oren van zijn honden ook veroordeeld voor de verkoop van acht pups via Facebook. In België mogen alleen erkende hondenfokkers en –handelaren hun honden te koop aanbieden via social media. De acht pups stonden niet geregistreerd. De opbrengst van de verkoop van de pups – 5.400 euro – moet de man nu aan de Vlaamse overheid betalen (een zogenaamde verbeurdverklaring).

Verder kreeg de man ook nog een houdverbod opgelegd. Hij mag de aankomende drie jaar geen dieren meer houden.

De minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft als volgt op de uitspraak van de rechtbank gereageerd:

“Ik hoop dat deze straf andere mensen kan afschrikken.”

En ook:

“Dit is een vorm van verminking en we zien dit vandaag de dag niet meer door de vingers.”

De zaak kwam aan het rollen na controles door de politie en de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn. Minister Ben Weyts is blij dat dit dossier “niet in een of andere lade is verdwenen. Het is belangrijk dat het gerecht dit soort zaken serieus neemt en strenge straffen uitspreekt. De objectieve en subjectieve pakkans voor dierenbeulen moet omhoog.”

Op dit moment blijven veel daders van dierenmishandeling en –verwaarlozing nog onbestraft in België. Naast dat de pakkans wordt vergroot hoopt de minister van Dierenwelzijn ook dat dierenbeulen in de nabije toekomst strenger worden gestraft.

Bron: BenWeyts.be ©AnimalsToday.nl Lianne Raat