De vos is een prachtig dier, met zijn rode vacht, zijn dikke staart en zwart-witte snuitje. Maar wat weten we eigenlijk van dit roofdier?

Vosjes - Vossenburcht
Vos | Foto: Wikimedia Commons

De vos is flexibel
Vossen voelen zich overal thuis in Nederland; op zandgrond, akkers, weiden, riet, moeras, noem maar op, en ze verspreiden zich steeds verder.

Wat staat op het menu?
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval. Pas bij vijfhonderd gram voedsel is het buikje van de vos vol. Als er nog wat hapjes over zijn, dan worden deze begraven. Zelfs maanden later weet de vos de verstopte prooi terug te vinden.

Waar woont een vos?
Vossen zijn heel goed in staat om hun eigen hol te graven, maar willen ook nog wel eens een konijnen- of dassenhol inpikken. Soms zelfs deelt een vos hetzelfde hol met de oorspronkelijke bewoners. Maar of het betreffende konijn of das dit wel zo leuk vindt…?

Echte liefde bestaat
Een mannetje en een vrouwtje delen één territorium en blijven soms jaren bij elkaar.

Een vos houdt van gezelligheid
Vossen zijn sociale dieren en leven in familiegroepen van ongeveer 6 dieren. De holen zijn vooral bedoeld als kraamkamer en crèche voor een of meerdere zwangere vrouwtjes en hun jongen. Als er genoeg voedsel is, dan is een vossenpaar bereid om hun territorium te delen met andere vossen van dezelfde familie. Mannetjes worden als ze volwassen zijn uit huis gezet, maar de vrouwtjes blijven bij elkaar en voeden samen de jongen op.

Welpjes
Een keer per jaar worden er 4 tot 7 jongen geboren. Dat is niet veel, dus de volwassen dieren steken veel energie in het grootbrengen en beschermen van de welpjes. De diertjes kunnen de eerste weken nog niets zelf, daarom zijn de vader en de volwassen vrouwtjes voortdurend in de weer om de welpjes en de moeder te voeden.

Vossen praten met elkaar
Vossen praten met elkaar door geluiden en lichaamshouding. Ze kunnen wel 28 verschillende geluiden voortbrengen en door middel van de stand van de oren, mond en staart geven ze aan of ze ruzie zoeken of juist niet.

De vos is een goede jager maar is zelf ook slachtoffer van de jacht
Vossen zijn wel sociaal, maar jagen toch liever alleen. Ze zijn vooral in de schemer of ’s nachts actief, maar gek genoeg, als er geen jagers op de loer zijn, dan jagen vossen liever overdag. De mens is de grootste vijand van de vos, die ervan wordt beschuldigd weidevogels, schapen en pluimvee naar het leven te staan. Daarom mogen vossen bejaagd worden.

Bedreiging en levensverwachting
Een vos kan in principe tien jaar oud worden, maar door de jacht en het verkeer worden de meeste vossen niet ouder dan 3 tot 5 jaar

Volg de vos
Op www.volgdevos.nl kun je live in en rondom de vossenburcht kijken hoe vossen en hun jongen leven.

Bronnen: Rijksoverheid, Natuurpunt.be, Natuurbericht, Wikipedia, Zoogdiervereniging, Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl