Rondslingerende tasjes, schoonmaakmiddelen of het speelgoed van de kinderen. Een kleine greep uit de gevaren voor katten in het huishouden. Het verzorgen van een kat gaat veel verder dan een volle bak voer en een schone kattenbak. 

huishouden
Pas op met rondslingerende elastiekjes! | Foto: Mauro/Flickr

Eerder dit jaar waren de klapramen weer in het nieuws vanwege het grote gevaar voor katten. Ze komen hier in vast te zitten met alle gevolge van dien. En zo zijn er nog veel meer dingen in huis waar je niet bij stilstaat, maar die wel gevaarlijk zijn voor je kat.

Paniek
Behalve lichamelijk letsel kunnen katten ook angstig worden. De kat van PiepVandaag-eindredacteur Bart van Riel kwam ooit met haar hoofd door het handvat van een plastic tasje te zitten. Omdat het tasje niet meer loskwam werd ze wild van angst. Tijdens het uitpakken van de boodschappen kan het al gebeuren, zonder dat je het door hebt:

“Opeens hoorden we een angstige mauw en een hoop geritsel. De deur stond nog open en Pomme stoof naar buiten met het tasje om haar nek, meteen een aangrenzende houtwal in. Voor hetzelfde geld was ze in blinde paniek de weg opgerend en aangereden. Na een tijdje vonden we haar ineengedoken tussen de struikjes en konden haar bevrijden van het tasje.”

Negen levens
‘Katten hebben negen levens en komen altijd goed terecht op hun pootjes wanneer ze vallen’. Hoe vaak heb je dat wel niet gehoord? Toch kan een val van een balkon heel hoog zijn en al hebben ze tijd gehad om te draaien, de kans dat de poten gebroken zijn is heel groot. Een open raam of balkon dat niet ‘kat-proof’ is gemaakt, is dan ook een groot gevaar. Een voorbijvliegend vogeltje is al genoeg voor een kat om met zijn nieuwsgierige kop uit het raam te hangen of verder dan dat, met een nare val als gevolg.

Verstrikking
De meeste huishoudelijke dingen kunnen al gevaarlijk zijn. Van medicijnen en voedingsmiddelen tot kinderspeelgoed en van elastiekjes tot touwtjes. Kattenbezitter Monique vertelt over haar kat Billie:

“Hij heeft een sliert waar hij mee speelt en daar raakt hij nog wel eens in verstrikt. Toch ligt deze sliert ook in huis als ik niet thuis ben. Dan doet hij er niks mee; het is alleen leuk als ik met hem speel. Dan komt hij de sliert naar mij toe brengen.”

huishouden
Foto: Lisa van der Linden/PiepVandaag.nl

Aantrekkingskracht
Gelukkig speelt de kat van Monique alleen met de ‘gevaarlijke’ sliert als ze thuis is. Maar iets eenvoudigs als een vergeten rondslingerend elastiekje kan ongemerkt een enorme aantrekkingskracht hebben op een kat. Wanneer ze erop kauwen en doorslikken heeft dat hele nare gevolgen voor het dier. Ook simpele dingen als zout kunnen fataal zijn. Een theelepeltje is genoeg om een kat te vellen. Het in de gaten houden van alles wat je doet in huis en wat je laat rondslingeren is dan ook erg belangrijk voor het welzijn van je kat.

Bron ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden