In Leeuwarden kwam onlangs een kat op gruwelijke wijze om het leven. Het dier zat klem in een openstaand kantelraam en kon zichzelf niet bevrijden. Elk jaar opnieuw gebeuren dit soort ongelukken. Maar gelukkig zijn er manieren om het risico te vermijden.

kantelraam
Kat klem tussen kantelraam | Foto: screenschot video Michel van Bergen/YouTube

Medewerkers van dierenambulances en de brandweer weten er jammer genoeg alles van. Een kat die klem zit in een kantelraam komt vooral in de zomer heel vaak voor. Jaarlijks komen tientallen katten op deze afschuwelijke manier om het leven. Nieuwsgierige katten proberen naar buiten te springen door het openstaande tuimelraam, maar raken soms klem tussen het raam en het kozijn. Doordat ze zich niet kunnen afzetten kunnen ze geen kant meer op. Als er niet tijdig hulp komt, zal de kat het niet overleven.

Voorkom ongelukken
Het meest doeltreffende is natuurlijk om het kantelraam te sluiten bij het verlaten van het huis. Kwestie aan aanwennen en altijd checken bij vertrek. Toch het raam open? Neem dan één van de onderstaande maatregelen:

  • Plaats een hor in het raam, sommige dierenwinkels verkopen speciale vliegenhorren om poezen tegen te houden.
  • Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden.
  • Koop pinnen bij de bouwmarkt om te voorkomen dat het raam te ver open kan, zodat de kat er niet tussen kan.
  • Sommige dierenwinkels verkopen speciale roosters voor kantelramen.
  • Vertel de dierenoppas het raam altijd dicht te laten.
  • Maak een kussen of sok gevuld met zand vast aan het raam en schuif het gordijn dicht. De kat kan daar zijn nagels in slaan om zichzelf te bevrijden.

Bronnen: Omrop Fryslân, Stichting Kattenzorg Nijmegen e.o. ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema