Al jaren is het een groot probleem: plastic in de oceanen. Flesjes en andere verpakkingen komen onder meer via het oppervlaktewater in zee terecht, met als gevolg dat zeeën en oceanen gevuld zijn met plastic; de plastic soep. Dit is nadelig voor het milieu en de zeedieren, en ook voor de mens. Maar de oplossing is nu echt nabij.

Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup is de langste drijvende constructie ooit | Foto: screenshot video

Volgend jaar begint ‘The Ocean Cleanup’, het project dat gaat proberen zoveel mogelijk plastic afval uit de oceanen te verwijderen. Twee jaar lang zal er als proef een groot systeem met lange drijvende vangarmen van bijna 2 kilometer lengte in de vorm van een V in zee worden gelegd, waarmee het afval van decennia wordt verzameld. De eerste installatie wordt geplaatst bij Tsushima, een eiland tussen Japan en Zuid-Korea.

8 miljoen ton plastic
Al het ronddrijvende plastic heeft tot gevolg dat jaarlijks meer dan 1 miljoen zeevogels en honderdduizend zeezoogdieren overlijden. Met dit in ons achterhoofd zijn er nog meer gevolgen, namelijk op economisch gebied, en het levert naast problemen voor dieren ook gezondheidsrisico’s op voor de mens, omdat het plastic via de voedselketen op ons bord belandt.

Voor The Ocean Cleanup wordt de natuurlijke stroming van de oceaan gebruikt om het plastic op één plek te verzamelen. Met ruim 8 miljoen ton plastic afval dat jaarlijks in de wereldzeeën terechtkomt is dit een uitstekende manier om het uit de oceaan op te vissen en te hergebruiken als grond- of brandstof. Dankzij The Ocean Cleanup zal de helft van het plastic dat nu in de oceaan drijft binnen tien jaar verwijderd kunnen worden, zo verwacht de bedenker. Het zal echter nooit mogelijk zijn al het plastic uit het water te halen, want veel is uiteengevallen in microscopisch kleine deeltjes, de microplastics, die afzinken naar de zeebodem of in het water blijven zweven. Deze microplastics richten veel schade aan bij levende organismen.

Het brein
De held die de grote schoonmaak van de oceanen bedacht heeft is de nu 20-jarige Nederlandse student Boyan Slat. Tijdens een reis in Griekenland in 2011 viel het hem op hoeveel plastic er in de zee lag. Zo kwam hij op het idee om dit op te ruimen. Hij presenteerde zijn plan in 2012 en in 2013 leek het realiteit te worden dankzij de interesse van internationale onderzoekers en ingenieurs. Inmiddels heeft hij 2,2 miljoen euro opgehaald om The Ocean Cleanup in de praktijk te brengen.

De nieuwe methode om het plastic te verwijderen uit de oceaan kost misschien veel geld, maar hij zorgt ervoor dat de leefbaarheid van de oceanen en zeeën behouden blijft, en dat is onbetaalbaar. Een goed begin dus om de oceanen zoveel mogelijk plastic-vrij te krijgen.

In de onderstaande video is de totstandkoming van The Ocean Cleanup te zien:

Bron ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden