De lantaarnvis (Lampanyctodes hectoris) is een straalvinnig visje dat een lengte van maximaal 7 centimeter kan bereiken en in diep en donker water in de oceanen leeft. Het visje voedt zich met zwevende plantjes en diertjes in het water, voornamelijk plankton.

Lantaarnvis, plastic soep
Foto: NOAA Photo Library / Foter.com / CC BY

Door de plastic soep in de oceaan zijn kleine plastic deeltjes op het hoofdmenu van dit diertje komen te staan. Grotere vissen, zoals de tonijn voeden zich op hun beurt weer met dit lantaarnvisje. De mens blijft nog altijd de grootste consument van de tonijn waardoor het plastic weer via deze vis terug komt bij de vervuiler.

Uit onderzoek van Carlos Duarte, directeur van het Oceans Institute van de University of Western Australia, is gebleken dat het lantaarnvisje 99% van het plastic in de oceanen ‘opruimt’. De diepzeevissenpopulatie bestaat voor 50% tot 60% uit deze lantaarnvisjes.

Het is naïef om te denken dat daarmee het probleem van de plastic soep in de oceanen is opgelost. Door het eten van zoveel plastic zullen deze visjes, maar ook de vissen die op hen jagen verhongeren. Verzadigd door al dat plastic zullen de vissen geen ander voedsel meer eten dat de noodzakelijke voedingsstoffen levert.

Bron: Trouw ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker