We zijn allemaal dol op onze huisdieren en zouden het niet kunnen verdragen als ze iets zou overkomen. Onlangs publiceerde PiepVandaag een artikel over een hond die overleed nadat hij kauwgom met xylitol had binnengekregen, een voor honden zeer giftige stof. Hieronder een lijstje met voedselsoorten die je hond of kat nooit zou moeten eten. Let dus heel goed op wat je geliefde viervoeter binnenkrijgt!

voedselvergiftiging
Voorkom dat je huisdier een voedselvergiftiging oploopt | Foto credit: frankieleon via Compfight cc

1. Alcohol
Zelfs hele kleine hoeveelheden alcohol zijn gevaarlijk voor honden en katten. Intoxicatie (vergiftiging) kan snel optreden (vooral bij kleine dieren), maar ook kan de bloedsuikerspiegel gevaarlijk laag worden en de lichaamstemperatuur hoog worden. Braken, acute aanvallen of beroertes, ademhalingsmoeilijkheden, coma en zelfs de dood kunnen er op volgen. Hou alcohol dus weg bij de huisdieren.

2. Brooddeeg
Brooddeeg kan je hond of kat erg ziek maken. De gist die erin zit kan ervoor zorgen dat de maag van katten en honden zich uitzet. Een pijnlijke aandoening, die fataal kan zijn als er niet direct iets aan wordt gedaan. Gist produceert ook alcohol nadat het zich vermenigvuldigt, een fatale intoxicatie kan dit veroorzaken bij honden.

3. Chocolade
Chocolade is heerlijk, maar enorm gevaarlijk voor onze harige vrienden. Het bevat cafeïne en de chemische stof ’theobromine’, die beiden schadelijk en zelf dodelijk kunnen zijn voor honden en katten. Dus zorg ervoor dat chocolade goed is weggeborgen, waar je huisdieren er niet bij kunnen, om een mogelijke chocoladevergiftiging te voorkomen.

4. Druiven en rozijnen
Hoewel de reden nog onduidelijk is, kunnen honden en katten erg ziek worden van druiven en rozijnen. Zelfs na het eten van een kleine hoeveelheid druiven of rozijnen kunnen de volgende bijwerkingen optreden: braken, diarree en zelfs acuut nierfalen.

5. Macademianoten
Macademia’s zijn erg gezond voor mensen. Maar voor honden en katten absoluut niet: ze kunnen neurologische symptomen veroorzaken, waaronder tremoren (beven) en slappe poten.

6. Ui en knoflook
Uien, knoflook en andere voedselsoorten in de alliumfamilie kunnen de rode bloedcellen van onze vierpotige vrienden aantasten, waardoor er bloed in de urine kan komen en ernstige bloedarmoede kan ontstaan. Ook kan er gastro-enteritis (maag-darminfectie) ontstaan. Bepaalde hondenrassen zijn hier meer gevoelig voor dan andere. Vooral Japanse rassen zijn gevoelig voor deze voedselsoort, maar alle honden en katten kunnen een slechte reactie krijgen op uien en knoflook.

7. Xylitol
Zoals PiepVandaag al eerder schreef is xylitol zeer schadelijk voor honden en katten. Het is een chemische stof, die wordt gebruikt als suikervervanger. Het komt vooral voor in kauwgom en andere snoepsoorten, alsmede tandpasta. Al bij inname van een kleine hoeveelheid xylitol ontstaat er een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie). Ook zeer ernstig leverfalen of zelfs de dood kan optreden. Enkele van de symptomen zijn braken, ‘dronken gedrag’, epileptische aanvallen en lethargie (ziekelijke slaapzucht).

Zorg er dus te allen tijde voor dat je huisdier nooit in aanraking komt met bovengenoemde voedselsoorten. Geef ze alleen voedsel en snacks die speciaal voor hen zijn bedoeld. Als je huisdier tekenen vertoont van het innemen van voor honden en katten giftige stoffen, bel dan direct de dierenarts of dierenambulance.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor