In de oceanen zal rond 2050 zoveel plastic drijven dat bijna iedere zeevogel afval in de maag zal krijgen. Dat is de trieste uitkomst van een recent onderzoek van Australische wetenschappers gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

plastic
Jonge albatros overleden door plastic in zijn maag | Foto: Duncan Wright/Wikimedia Commons

Op dit moment wordt al bij 90 procent van de zeevogels met regelmaat plastic in de maag aangetroffen. Dit percentage zal de komende 35 jaar groeien naar 99 procent. De dieren zien het plastic in de oceaan aan voor voedsel. De stukjes kunststof zijn vaak fel van kleur en vallen daarom extra op in het water. Ook krijgen vogels microplastics binnen door het eten van bijvoorbeeld vissen die het plastic voor voedsel aanzien.

Verwachte toename
De wetenschappers onderzochten 186 soorten zeevogels, waaronder albatrossen, pinguïns en meeuwen. In welke delen van de wereldzeeën de vogels hun voedsel verzamelen en wat de dieren eten werd zo nauwkeurig mogelijk in kaart gebracht. Deze gegevens zijn vervolgens afgezet tegen informatie over de huidige hoeveelheid plastic in verschillende gebieden van de oceanen en de verwachte toename van plastic afval in deze gebieden. Daarbij werden gegevens geanalyseerd van het aantal zeevogels dat nu al regelmatig met plastic in de maag wordt gevonden. Dit cijfer neemt met 0,2 procent per jaar toe.

Hoofdonderzoeker Chris Wilcox concludeert op basis van deze analyse dat in 2050 plastic een vast onderdeel van het dieet van vogels die hun voedsel uit oceanen halen:

“Voor het eerst hebben we nu een wereldwijde schatting van hoe groot de impact van plastic zal zijn op de soorten die in zee leven.”

5 biljoen
Vorig jaar ontdekten onderzoekers uit de VS, Frankrijk, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland na een studie van 6 jaar dat de plastic soep in zeeën en oceanen bestaat uit meer dan 5.000.000.000.000 (5 biljoen) stukken plastic. Het afval zou bij elkaar zo’n 269.000 ton wegen en vormt een grote bedreiging voor de gehele voedselketen.

Overigens hoopt zich behalve in de oceanen ook in zeeën steeds meer plastic op. Volgens wetenschappers drijft er inmiddels in de Middellandse Zee een hoeveelheid van 1000 ton plastic afval rond (1 miljoen kilo). De ophoping van plastic in de Middellandse Zee neemt gelijk toe met het ontstaan van de plastic soep in de Indische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, zo ontdekten onderzoekers van de Cadiz Universiteit.

Bronnen: PNAS, Nu.nl ©PiepVandaag.nl