Behalve in de oceanen hoopt zich ook in zeeën steeds meer plastic op. Volgens wetenschappers drijft er inmiddels in de Middellandse Zee een hoeveelheid van 1000 ton plastic afval rond (1 miljoen kilo).

plastic
De Middellandse Zee | Foto: Wikimedia

Het plastic in de Middellandse Zee is vooral afkomstig van flesjes, zakjes en verpakkingsmateriaal. Gezien de rijkdom aan biologische diversiteit vormt dit plastic een ernstige bedreiging voor vogels, vissen, zeeschildpadden en walvissen, die het plastic binnenkrijgen omdat ze het voor voedsel aanzien. Ook wordt uiteengevallen plastic afval in de vorm van microplastics aangetroffen in oesters en mosselbanken.

Andres Cozar van de Spaanse Universiteit van Cadiz:

“Gezien de enorme biologische rijkdom van de Middellandse Zee en de grote concentratie van economische activiteiten als toerisme en visserij bedreigt de ophoping van plastic zowel dieren als mensen. Dit fenomeen is wereldwijd een groot probleem. En dat alles na slechts een halve eeuw gebruik van plastics.”

De ophoping van plastic in de Middellandse Zee neemt gelijk toe met het ontstaan van de plasticsoep in de Indische Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan, zo ontdekten de onderzoekers van de Cadiz Universiteit.

Giftig
Vooral microplastics baren de onderzoekers ernstige zorgen. Dit zijn kleine stukjes plastic van minder dan 5 millimeter in doorsnee, ontstaan door het uiteenvallen van groter plasticafval, maar ook meegevoerd door afvalwater met resten van cosmetica of bijvoorbeeld tandpasta. Geleidelijk aan krijgen zeedieren steeds meer van deze plasticdeeltjes binnen, die giftige bestanddelen bevatten en vrijkomen in het spijsverteringskanaal. Meer dan 80 procent van al het plasticafval in de Middellandse Zee valt onder deze categorie.

Hoewel de Middellandse Zee slechts 1 procent van alle zeeën en oceanen beslaat bevat hij tot 18 procent van alle soorten zeedieren. Verwacht wordt dat de vervuiling met plastic in de toekomst van grote invloed zal zijn op visserij en toerisme, waarmee behalve het zeeleven ook de mens de nadelige gevolgen ondervindt van de steeds dikker wordende plasticsoep.

Bron © PiepVandaag.nl Bart van Riel