Zodra de eerste nachtvorst en hagelbuien ons land teisteren, wordt het tijd om extra goed voor de dieren om ons heen te zorgen. Of ze nu in je tuin wonen, of in huis: we hebben de beste overwintertips voor je op een rij gezet. Vandaag deel 2: binnen- en buitenvogels.

overwintertips
Foto: publiek domein

De onderstaande overwintertips helpen je om vogels binnen- en buitenshuis veilig de winter door te helpen:

Bijvoeren
Voor alle buitenvogels geldt: bijvoeren hoeft pas als het meer dagen achter elkaar vriest. En strooi niet teveel, anders gaat het schimmelen of trekt het ongewenste gasten aan. Leg het op een hoge voederplank zodat ze veilig kunnen knabbelen. Op Animals Today vind je een handige lijst met voertips voor tuinvogels, en instructies om vetbolletjes te maken. Je kunt ook struiken met winterbessen planten die geschikt zijn voor vogels. Wil je zeker weten dat je gezond voer koopt, check dan of het logo van de Vogelbescherming erop staat.

overwintertips
Foto: publiek domein

Voor eenden is brood heel ongezond, en margarine werkt laxerend. Wist je dat een normale eend wel 29 jaar kan worden, maar dat stadseenden, ook wel ‘broodeenden’ genoemd, die regelmatig gevoerd worden hun derde verjaardag meestal niet halen? Je kunt ze dan ook beter speciaal eendengraan geven (verkrijgbaar bij de dierenwinkel).

overwintertips
Foto: publiek domein
overwintertips
Foto: publiek domein

Water en drinkbakjes
Zijn de waterplassen bevroren, dan kunnen vogels minder makkelijk drinken. Maar een vogelbadje of drinkbakje is geen goed idee: hun natte veren kunnen bevroren raken. En aan een metalen bakje vriezen hun pootjes vast. Denk de bakjes af met gaas en sla het ijs met een hamer in hapklare brokjes.

Om te voorkomen dat vogels vastvriezen in een wak of plas, kun je er stro omheen leggen. Kom je toch een onfortuinlijk dier tegen, smelt dan het ijs rondom zijn pootjes door er een pan of fles met heet water naast te zetten. Nooit trekken!

overwintertips
Foto: publiek domein

Onderdak
Vogels maak je dolblij met een nestkast en/of voederhuis. Kippen zijn bestand tegen kou, maar zorg dat ze hun overdekte verblijf in- en uit kunnen lopen en dat ze genoeg voer en water hebben. Daalt de temperatuur onder nul, dan moeten ze wél naar binnen. Hun kammen en lellen kunnen bevroren raken.

overwintertips
Foto: publiek domein

Tijdens de feestdagen
Gourmetten is misschien heel feestelijk, maar een berucht gevaar voor vogels die je binnenshuis houdt. De antiaanbaklaag van een gourmetstel is gemaakt van PTFE (teflon), en dat geeft stoffen af die dodelijk kunnen zijn voor vogels. Wist je dat PTFE ook in koekenpannen, wokpannen, grillapparaten en tosti-ijzers kan zitten? Je kunt je vogels dus beter uit de keuken houden.

overwintertips
Foto: publiek domein

Bronnen: Stichting Dierenlot, PETA, Metro, Dierenbescherming ©AnimalsToday.nl Anne Douqué