Bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen is de zeer besmettelijke variant van het vogelgriepvirus ontdekt. Er is per direct een landelijke ophokplicht ingesteld voor alle pluimvee en lokaal geldt een vervoersverbod. De eenden van het bedrijf worden gedood.

ophokplicht
Vogelgriep uitgebroken in Biddinghuizen, 16.000 eenden geruimd | Foto: Animal Equality

Nog vandaag zullen alle 16.000 eenden van het bedrijf in Biddinghuizen geruimd worden. In een gebied van 10 kilometer om het eendenbedrijf geldt een vervoersverbod voor alle pluimvee, mest, strooisel en eieren.

Hetzelfde bedrijf werd vorig jaar ook getroffen door de vogelgriep, evenals twee andere bedrijven in de nabije omgeving. Het vermoeden wordt uitgesproken dat het virus afkomstig is van wilde watervogels, want Biddinghuizen ligt vlakbij Veluwemeer. Daar werden afgelopen dagen twee dode zwanen gevonden en onderzoek moet uitwijzen of de dieren het slachtoffer zijn geworden van de vogelgriep.

Afschermen
Hobbyboeren worden ook getroffen door de maatregel. Zij moeten hun dieren afschermen, zodat alle contact met wilde watervogels vermeden wordt. Dat geldt ook voor kinderboerderijen en dierentuinen. De laatste keer dat er in Nederland een ophokplicht gold wegens vogelgriep was tussen november 2016 en april van dit jaar.

Melden
De NVWA vraagt de waterschappen om dode watervogels te melden. Bij 3 of meer dode watervogels op een plek wordt iedereen verzocht de vondst te melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten via telefoonnummer 045-546 31 88. Zie de website van de NVWA voor meer informatie. Een vondst van minder dan 3 dode watervogels op dezelfde plek is te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre via een formulier.

Bronnen: NOS, WUR ©AnimalsToday.nl Bart van Riel