Afgelopen week zijn er maar liefst 190.000 eenden gedood bij veebedrijven in onder andere Biddinghuizen, vanwege de uitbraak van vogelgriep. Het gaat om een bedrijf met 180.000 vleeseenden gevestigd op verschillende locaties. Een nabijgelegen bedrijf met 10.000 eenden is zondag uit voorzorg “geruimd”. Gisteren werd bekend gemaakt door onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research dat het om de gevaarlijke variant H5N8 gaat.

eenden
190.000 vleeseenden zijn geruimd vanwege de uitbraak van vogelgriep | Foto: Animal Equality

De vogelgriep werd ontdekt nadat vrijdag op het bedrijf zo’n vijfhonderd dode eenden zijn aangetroffen.

Vervoersverbod en ophokplicht
In een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Op dit moment wordt onderzocht of ook op deze locaties het virus mogelijk heerst.

Per direct is er in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische zaken een vervoersverbod ingesteld in een zone van tien kilometer rond het bedrijf.

Pluimvee dat naar een ander bedrijf wordt vervoerd moet klinisch worden geïnspecteerd 24 uur voor vervoer. Van Dam heeft eerder maatregelen genomen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Zo geldt voor alle bedrijven met vogels voor productie van vlees en eieren een afscherm- en ophokplicht. Dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels moeten er zorg voor dragen dat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels. Ook bezoekers mogen niet in contact komen met gehouden vogels.

Geen jacht
De enige positieve maatregel is dat er een tijdelijk verbod is ingesteld op de jacht op watervogels en een verbod op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Duitsland
Net over de Duitse grens, in Nedersaksen, Landkreis Cloppenburg, werden vorige week 92.000 kippen gedood wegens de vogelgriep. Woensdag werd bekend dat bij een veehouder in hetzelfde gebied 16.000 kalkoenen zijn gedood. Omdat het ook hier gaat om de variant H5N8, is al het pluimvee in een straal van 1 kilometer rond het bedrijf gedood.

Scandinavië
Niet alleen in Duitsland slaat het virus om zich heen, ook Scandinavië is getroffen. Zo heeft de rijksdienst van landbouw Jönköping afgelopen woensdag bekend gemaakt dat bij een leghennenbedrijf vogelgriep is aangetroffen. Ook deze dieren zijn allemaal gedood en er gelden transportbeperkingen rond dit bedrijf.

Zondebok
Net als in 2014, toen er in Nederland een uitbraak was van vogelgriep, lijkt het er ook nu weer op dat wilde vogels als schuldige naar voren worden geschoven. Dit is riskant, omdat het massaal aanwijzen van wilde vogels als zondebok immers de aandacht afleidt van de intensieve veehouderij, die zelf een belangrijke bijdrage levert aan het probleem. Compassion in World Farming berichtte in 2014 al dat in Nederland de aandacht onevenredig wordt gericht op wilde vogels als mogelijke veroorzakers van de besmetting met vogelgriep. Sommigen eisen zelfs dat ook kippen met uitloop grote delen van het jaar binnen gehouden moeten worden en wijzen daarmee wilde vogels aan als zondebok.

Bronnen: AD.nl, Nu.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.