Zeker 300 jaar nadat de laatste bever in Groot-Brittannië is gedood, kent de Schotse regering nieuwe populaties bevers de beschermde status toe. Veel bevers zijn officieel geherintroduceerd, maar ook zijn er bevers illegaal losgelaten in het wild. Ze voelen zich goed thuis in de Schotse hooglanden en de populaties breiden zich uit. Nu ze beschermd zijn mogen ze zich ongehinderd voortplanten.

beschermde status
Bevers in Schotland worden voortaan beschermd | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Mijlpaal natuurontwikkeling
De Schotse minister van milieu, Roseanna Cunningham, kondigde vorige week aan dat bevers aangemerkt zijn als inheemse diersoort en voortaan beschermde dieren zijn. Volgens Cunningham is de terugkeer van het knaagdier de eerste officiële herintroductie van een zoogdier dat ooit behoorde tot de inheemse diersoorten in Groot-Brittannië. Ze noemde het een belangrijke mijlpaal in het langzame proces om wildernisnatuurvisie uit te werken, in bepaalde delen van de Britse eilanden.

Aanwinst
De afgelopen tien jaar zijn heel wat bevers illegaal uitgezet in Schotland (wat ten strengste verboden blijft), of ontsnapt uit privécollecties. Daarnaast zijn in 2009 drie beverfamilies uit Noorwegen met vergunning geherintroduceerd. De dieren doen het prima: naar schatting leven er nu zo’n 250 bevers in de Schotse rivieren en meren.

Volgens de Schotland Wildlife Trust is de bever een aanwinst voor het landschap. De dieren creëren nieuwe watergebieden, wat ook een geschikte leefomgeving is voor otters, woelratten en libellen. Daarnaast helpen ze overstromingen te reguleren en geven ze bossen een nieuwe stimulans.

Voor- en tegenstanders
Milieubeschermers zijn verheugd dat de bevers voortaan beschermde dieren zijn. Sommige landeigenaren en boeren zijn minder gelukkig. Tientallen bevers werden doodgeschoten omdat men boos was over het vellen van bomen en ontstane overstromingen. Bij milieubeschermers bestond het vermoeden dat jagers werden ingeschakeld om zo veel mogelijk bevers te schieten, voor de beschermde status (die in de lucht hing) een feit zou zijn. Dit mag nu niet meer, tenzij er sprake is van een ontheffing.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde