Bij Stichting AAP werd woensdag de Ida Zilverschoonprijs uitgereikt aan Anouk Duijnker en André Assink van de Dierenpolitie voor hun enorme inzet. De prijs is in het leven geroepen voor personen of organisaties die een wezenlijke bijdrage leveren aan dierenwelzijn en het bestrijden van dierenleed.

Ida Zilverschoonprijs
Ida Zilverschoonprijs voor Dierenpolitie | Foto: M.M.Minderhoud/Wikipedia

De prijs was bestemd voor alle zogeheten ‘taakaccenthouders Dierenpolitie’, maar politiechef Gery Veldhuis – portefeuillehouder op dit onderwerp – wilde Anouk Duijnker en André Assink voordragen. Beide politiemedewerkers stonden aan de wieg van de Dierenpolitie en werken aan de verdere professionalisering van hun vak. Prof. Enders-Slegers namens Stichting Ida Zilverschoon tijdens haar toespraak:

“Ja, de Dierenpolitie bestaat nog. De laatste campagne voor de Dierenpolitie was enkele jaren geleden en sindsdien is ze maar weinig in het nieuws.”

Die onbekendheid doet tekort aan het goede werk van de Dierenpolitie, vindt Enders Slegers, want het is juist de Dierenpolitie die zoveel dieren redt en daardoor leed voorkomt. Naast alle ‘bijvangst’ van de Dierenpolitie, zoals drugshandel of uitkeringsfraude signaleren, staat steeds het dierenwelzijn voorop. De Dierenpolitie redt op de eerste plaats dieren en verdient alleen al daarom de prijs.

Ida Zilverschoonprijs
Anouk Duijnker en André Assink van de Dierenpolitie | Foto: Animals Today

Samenwerking
De professionalisering zit wat Duijnker betreft in een integrale aanpak:

“Ik zie dat de centrale en lokale overheden en de handhaving elkaar daarin steeds beter vinden. Aan de dierenkant wordt ook zo gewerkt, maar dan in het klein.”

De politie moet wat de agent betreft steeds het brede criminele spectrum voor ogen houden, omdat de criminaliteit veel dwarsverbanden kent:

“In leegstaande woningen worden bijvoorbeeld illegale fokkerijen gezet, of we komen via uitkeringsfraude bij hennepkwekerijen die bewaakt worden door honden die op hun beurt aan hun lot worden overgelaten.”

Ook Animals Today-hoofdredacteur Karen Soeters was aanwezig bij de prijsuitreiking:

“Het is zo verdiend dat Anouk en André deze prijs krijgen. Ze werken met beperkte tijd en middelen zo ongelofelijk hard en met zoveel toewijding.”

Bron: Politie.nl ©AnimalsToday.nl